Els dos guàrdies urbans acusats de la mort d’un altre agent prop del pantà de Foix al maig del 2017 han estat declarats culpables d’assassinat amb traïdoria. Així, després de les deliberacions, els membres del jurat popular consideren que ha quedat provat que els dos agents, entre març i abril del 2017, van decidir que la víctima —parella de l’acusada— “obstaculitzava la seva relació” —que era d’amants—.

Per això, segons ha declarat el jurat, van “elaborar un pla per treure la vida” a l’agent per “posar-lo en marxa la nit de l’1 al 2 de maig del 2017”. Conjuntament, tal com consta al veredicte, van incendiar el vehicle amb combustible amb el cadàver a dins, que va ser trobat el 4 de maig del 2017. 

En el judici, els dos investigats es van acusar mútuament: ella va culpar l’investigat de tots els fets i va defensar-se que no va alertar a la policia perquè tenia por d’ell, mentre que l’acusat només va admetre encobrir el crim per “amor” a ella.

La decisió del jurat ha estat àmplia, però no unànime: en el cas de la condemnada, han votat a favor de la seva culpabilitat vuit dels nou membres del jurat, mentre que en el cas d’ell, hi han votat favorablement set membres.

D’aquesta manera, tots dos s’enfronten a una petició de pena de 25 anys de presó. Ara bé, el jurat no ha establert la pena de presó. En aquests casos, d’això se n’encarrega el magistrat president de la sala, Enrique Rovira del Canto, que és qui a partir d’ara redactarà la sentència tenint en compte la resolució del jurat i imposarà les penes corresponents.

La sentència no és ferma, de manera que les parts hi poden presentar recurs en contra: primer a la Sala Civil i Penal del TSJC i després, al Tribunal Suprem.

La condemnada, ingressada per coronavirus

El veredicte s’ha fet públic aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona, en una sessió totalment anòmala. Els dos condemnats no hi han estat presents perquè ella continua ingressada al Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa perquè té coronavirus i ell està en quarantena al Centre Penitenciari de Quatre Camins. La previsió era establir amb ells connexió per videoconferència per seguir el veredicte, però per problemes tècnics, finalment, no s’ha pogut fer.

El fiscal, l’advocat de l’acusació particular i els lletrats dels acusats tampoc no hi han pogut assistir perquè també estan confinats en quarantena i hi han enviat membres del seu equip. De fet, la crisi del coronavirus va deixar petjada en la recta final del judici, ja que es va decidir accelerar per evitar una suspensió.

El jurat, quatre dies aïllat

Els nou membres del jurat han estat aïllats a l’Audiència de Barcelona des de dimecres passat a les 13 h, quan el magistrat president els va lliurar l’objecte del veredicte. Des de llavors, han estat tancats fent les deliberacions dins les dependències de l’Audiència i a les nits se’ls ha traslladat tots junts en un hotel, per estar totalment aïllats i impedir cap tipus d’intromissió en la deliberació del cas.