(ACN) Una desena de catalans denuncia la inacció d’Exteriors per repatriar-los des del Perú a causa de la crisi del coronavirus: “Ens sentim totalment abandonats”, asseguren. El grup de viatgers lamenta la manca de “resposta” per part del consolat i l’ambaixada a Lima.

Perú ha tancat fronteres

El grup de viatgers de Barcelona i Girona, a través d’un comunicat conjunt, reclamen al Govern espanyol que garanteixi la seva tornada a casa com més aviat millor. El govern del Perú va anunciar que a partir de diumenge tancaria definitivament els aeroports i fronteres per frenar el coronavirus i deixaria de donar suport al retorn d’estrangers. El grup assegura que tenien bitllets per sortir diumenge en un vol d’Iberia, però que es va anul·lar just el dia abans per “motius sanitaris” i ara no saben quan podran marxar.

Mei Vizan, una de les turistes, lamenta la manca de “resposta” per part del consolat i l’ambaixada espanyola a Lima a les seves trucades i correus electrònics. “Els israelites i els dels EUA ja estan a casa seva amb vols pagats pels seus governs”.

La Mei alerta que la majoria d’aquests viatgers són població de risc per la seva edat o perquè tenen problemes de salut. “La meva sensació és que som vells i no els importem a ningú”, assegura, remarcant que se senten “impotents”.

La resposta

En roda de premsa aquest dilluns, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha assegurat que l’Estat farà tot el possible i que no descarten cap possibilitat per mirar de retornar els espanyols que es trobin a l’estranger. Entre les opcions que Simón ha posat sobre la taula hi ha la possibilitat d’utilitzar avions militars per realitzar el trasllat i ha precisat que tot dependrà del número de persones afectades i els recursos dels que disposin.

Borrell admet problemes per repatriar ciutadans des d’Amèrica del Sud

L’alt representant Josep Borrell admet que Espanya té problemes amb la repatriació de ciutadans a l’Amèrica del Sud. L’exministre socialista afirma que demanarà a diversos països llatinoamericans que obrin el seu espai aeri perquè aquestes persones puguin tornar, tal com ja s’ha fet amb alguns països de l’Àsia.