El director d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat aquest dilluns que no es descarta la possibilitat de traslladar pacients afectats pel coronavirus fora de la comunitat autònoma d’on resideixin per “destensionar” el sistema sanitari. És una mesura que s’inclou en el pla per l’alerta sanitària. “No sobren recursos, però l’opció de traslladar pacients entre comunitats existeix i podrà ser utilitzada”, ha afirmat. Aquesta opció, que es faria servir en casos extraordinaris serviria en cas d’un possible escenari de col·lapse sanitari, sobretot en zones com la comunitat de Madrid. Tot i això, Simón ha admès que ara mateix, en cap de les comunitats autònomes “sobren els recursos”. Precisament aquest cap de setmana un grup de 70 experts han afirmat que a Catalunya el col·lapse sanitari podria arribar el 25 de març.

 

“No tenim la certesa d’haver arribat al pic”

Fernando Simón també ha valorat les noves dades del coronavirus conegudes aquest dilluns. Recordem que a Espanya ja s’han confirmat més de 33.000 casos. “No tenim certesa d’haver arribat al pic”, ha dit, tot i que creu que aquest pic arribarà “probablement” aquesta setmana. Tot i això, alerta que arribar al pic no vol dir “haver solucionat el problema” i que aleshores caldrà “redoblar esforços” per evitar un increment d’infeccions. En aquest sentit s’ha mostrat contrari a aplicar més mesures restrictives (tal com demana, per exemple el govern català) i garantir que les que ja s’estan aplicant funcionin correctament. Segons Simón, “la mesura més gran és aconseguir que les que tenim funcionin bé i no afegir-ne d’altres”. Ha afirmat que Espanya no és comparable a la Xina i que “allà el confinament total només va afectar el 4 % de la població total del país.”

Els test ràpids ja han arribat

El Govern espanyol ha confirmat que des d’aquest dissabte al vespre ja han començat a arribar els tests ràpids per detectar possibles casos de coronavirus. Segons Fernando Simón ja s’estan distribuint i tenen un doble objectiu: diagnosticar de forma precoç i solucionar el problema de la sobrecàrrega assistencial. En primer lloc ha explicat que les proves es faran als professionals sanitaris, per “garantir que puguin seguir treballant”. Després, els tests es portaran a residències de gent gran (el grup de població més afectat per la covid-19) i, finalment, es faran a la resta de la població amb la col·laboració dels centres d’atenció primària.