Aquest divendres va morir assassinada a Castelló una dona de 35 anys a mans del seu marit davant dels fills menors, i es va convertir en la dissetena víctima mortal de violència masclista a Espanya des d’inici d’any. Es tracta, a més, de la primera morta en el marc de l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus. El confinament que ha forçat aquesta crisi sanitària implica que les dones en situació de violència masclista tinguin un major risc de patir agressions. Ha passat a la Xina i a Itàlia i, de moment, a Catalunya, la línia d’atenció a víctimes de l‘Institut Català de les Dones —900 900 120—  està rebent de mitjana 50 trucades al dia, quan fins ara eren 27. Tant administracions com entitats reforcen aquests dies els seus serveis.

Situació d’alt voltatge

Carme Vidal, membre de Tamaia viure sense violència assegura que el moment actual pot provocar que hi hagi moltes dones atrapades en un context de maltractament. Aquesta politòloga i col·laboradora de betevé explica que el fet de no poder sortir de casa genera tensió per si mateix i, en el cas dels maltractadors, “poden canalitzar la ràbia contra les dones amb qui conviuen“.  Des de Tamaia treballen aquests dies coordinadament amb altres entitats integrades en el Circuit Barcelona contra la Violència Masclista com la Fundació Surt.  Eva Cruells, responsable de l’àmbit de violències masclistes d’aquesta entitat, creu que quan la crisi de la covid-19 hagi passat i es pugui tornar a la rutina, “sortiran a la llum situacions de violència contra les dones que s’hauran produït durant aquest temps”. Actualment la Fundació Surt acompanya dones que han trencat amb relacions de violència a sortir de la precarietat econòmica en què s’han trobat i que la pandèmia actual ha agreujat.

L’hora d’estar alerta

Alba Alfageme, psicòloga experta en victimologia, assegura que en aquests moments l’entorn és clau per detectar situacions de violències contra les dones. Alfageme apunta que ara no val allò de “si necessites res truca’m”, sinó que “és el moment de ser proactives i trucar sovint per comprovar que tot va bé” si sospitem que hi ha una situació de violència masclista. Aquesta psicòloga es refereix a les persones més properes d’una possible víctima, amb qui poden establir codis per demanar ajuda a través d’un xat, però també al veïnat.

Els jutjats de violència sobre la dona, operatius

Carla Vall, advocada penalista, afirma estar rebent aquests dies més consultes de dones en situació de violència masclista i el que és nou, trucades de terceres persones demanant assessorament jurídic per a familiars o persones properes que podrien conviure amb aquesta realitat. Vall recomana trucar al 112 i, en cas que sigui necessari, posar una denúncia als Mossos. I afegeix que “pot ser útil trucar a la policia per saber a quina oficina és millor anar“. En aquests moments els jutjats de violència sobre la dona estan operatius.