Després d’un inici de curs convuls, marcat per la calor intensa a les escoles, el Departament d’Educació va anunciar aquest dijous que facilitaria ventiladors als centres amb les temperatures més elevades. De moment, però, només dues escoles de Barcelona els rebran aquest divendres. Previsiblement, a partir de la setmana vinent, s’aniran enviant a la resta de centres on s’han detectat temperatures excessivament elevades.

Desconcert a les escoles afectades

Els centres educatius de la ciutat amb els quals han pogut parlar betevé no han rebut cap comunicació oficial sobre l’arribada dels ventiladors. És el cas de l‘Escola Auró, a l’Eixample, que dimarts va denunciar que les temperatures havien superat els 40 centres a diverses aules. Tant la direcció com l’associació de famílies (AFA) ha rebut positivament l’anunci del departament, però estan desconcertats perquè diuen que no saben com i quan han de tramitar la petició. Lamenten que no hi ha hagut una notificació oficial del procediment per sol·licitar els aparells. Des del Departament d’Educació aclareixen que els centres no hauran de demanar els ventiladors i que serà l’Administració qui els enviarà a les escoles que tinguin identificades.

15 centres on s’actuarà amb urgència per pal·liar la calor

A finals de curs, al mes de juny, el Consorci va detectar una quarantena d’escoles i instituts on s’havien superat 30 graus, molt per sobre de la normativa que situa la temperatura de confort en un màxim de 27 graus. Per tot plegat, va activar una actuació prioritària a 15 centres educatius per analitzar si hi ha mancances tècniques en els edificis. El primer que es fa és mirar si estan ben aïllats i si compleixen la normativa de protecció solar. A partir d’aquí, es prioritza la ventilació creuada natural i posar-hi elements que evitin l’entrada del sol a les aules, per exemple, tendals, panells solars o vinils als vidres.