ofrena floral 11 setembre diada catalunya

L‘ofrena floral de l’11 de setembre al monument de Rafael Casanova és un els actes principals de la Diada 2023 a Catalunya. Cada any, partits polítics i entitats del món esportiu i cultural s’apleguen davant de l’estàtua de qui va ser conseller en cap de Barcelona el 1714, any del setge a la ciutat. Descobreix des de quan es fa l’ofrena floral a Rafael Casanova l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya.

Des de quan es fa l’ofrena floral l’11 de setembre?

L’estàtua de Rafael Casanova va ser esculpida per Rossend Nobas amb motiu de l’Exposició Universal del 1888. Primer, es va col·locar al passeig de Sant Joan, però l’any 1914, dos segles després del setge a la ciutat, l’estàtua va ser traslladada a la confluència de la ronda de Sant Pere i el carrer d’Alí Bei.

L’11 de setembre del 1897, l’Associació Popular Catalanista va acordar portar una corona de llorer i flors al monument de Casanova en commemoració als fets del 1714. Des d’aquell dia, l’ofrena floral s’ha mantingut com una tradició en homenatge de qui va ser heroi del setge a Barcelona.

L’estàtua a Casanova, amagada durant el franquisme

El franquisme va retirar tots els símbols catalanistes i l’estàtua de Casanova no en va ser una excepció. Els barcelonins no es van conformar amb aquesta decisió i, segons explica l’historiador Jordi Contijoch, algú va instal·lar una petita estàtua de Casanova acompanyada d’un cartell on deia: “Ja creixeràs”.

El monument original va estar molts anys guardat rere una paret falsa d’un magatzem municipal fins que els anys 70 va ser descobert per un fotògraf que estava de visita. Arran d’aquesta troballa, l’estàtua es va tornar a instal·lar a la confluència de la ronda de Sant Pere amb el carrer d’Alí Bei, coincidint amb la gran manifestació de la Diada del 1977. La protesta va recuperar l’ofrena floral i va finalitzar amb l’himne nacional de Catalunya.

Ofrena floral a Rafael Casanova per la Diada 2023

Partits polítics i entitats culturals i esportives participaran un any més en l’ofrena floral a Rafael Casanova. L’acte arrencarà a primera hora del matí davant del monument de Rafael Casanova, a la ronda de Sant Pere, 21. Per això, hi haurà nombroses afectacions al transport públic.

Què vols saber de la Diada 2023 a Catalunya?