El Consorci d’Educació de Barcelona ha detectat una quarantena d’escoles i instituts on aquest final de curs s’han superat 30 graus, molt per sobre de la normativa que situa la temperatura de confort en un màxim de 27 graus. I és per això que s’ha activat una actuació prioritària a 15 centres educatius per analitzar si hi ha mancances tècniques en els edificis que facin elevar les temperatures i aplicar mesures per pal·liar la calor. Una pla de xoc que s’inclou dins les actuacions d’estiu a 79 centres educatius de Barcelona.

Segons el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelon, Pau Gonzàlez, es treballa en l’actualització climàtica de les escoles des del 2016, però reconeix que les actuacions”segurament s’hauran d’accelerar”. Després de les onades de calor d’aquest estiu, Gonzàlez tem que “segurament tindrem estius més llargs i per tant els finals de curs i els principis de curs seran difícils en aquest terreny”.

L’aire condicionat, l’última possibilitat

Dins aquest pla de xoc per pal·liar la calor als centres, el primer que es fa és mirar si estan ben aïllats i si compleixen la normativa de protecció solar. A partir d’aquí, es prioritza la ventilació creuada natural i posar-hi elements que evitin l’entrada del sol a les aules, per exemple, tendals, panells solars o vinils als vidres. En els casos en què això no sigui suficient, s’hi instal·laran ventiladors i, fins i tot en algun cas excepcional, no es descarta l’aire condicionat. Tot i això, asseguren que aquesta darrera opció encara no està sobre la taula en cap centre concret.

Amb totes aquestes opcions sobre la taula, el director d’equipaments educatius del Consorci d’Educació de Barcelona, Antoni Garcia Salanova, reconeix que “hem d’estudiar totes les possibilitats”. Tot i això, remarca que les solucions “sempre van del més sostenible al que en principi no ho és, i si d’entrada una instal·lació no és sostenible, hem de fer que tot el seu funcionament ho acabi sent”.

Els ventiladors, provisionals si no hi ha plaques solars

En el cas dels ventiladors que s’han instal·lat en alguns centres, Garcia Salanova considera que són provisionals. En cas que se n’hi hagin de posar de definitius, al sostre, assegura que se n’ha de fer un disseny específic per a la instal·lació. A més, preveuen que puguin abastir-se amb l’energia de plaques solars instal·lades als centres mateix i que poden cobrir un terç de la despesa energètica del centre.

D’aquesta manera, es volen evitar situacions com la que van viure aquest curs els alumnes de l’Escola l’Estel (la Sagrera), on betevé va poder comprovar que se superaven els 28 graus abans de les 10 del matí. Una altra de les escoles on el Consorci ja està actuant és l’Escola Pau Romeva (les Corts) on les famílies van comprar 72 ventiladors per mitigar les altes temperatures: inicialment, el Consorci no donava permís per instal·lar-los, tot i que va rectificar.