El conegut com a Bloc Llavors, al número 38 del carrer de Lleida, al Poble-sec, torna a estar sota amenaça de desnonament. Ara l’ordre afecta tres joves que ocupen un dels gairebé 30 pisos de l’edifici. El llançament estava previst per a aquest dimarts, 18 de maig, però el jutjat l’ha ajornat una setmana més per manca d’efectius dels antiavalots dels Mossos. La nova data assenyalada és la setmana vinent, el 25 de maig.

En l’escrit del jutge, al qual ha tingut accés betevé, es justifica l’ajornament perquè, “en posar-se en contacte telefònic amb els Mossos d’Esquadra, manifesten que el dia 18 no disposaven de Brigada Mòbil per assistir la comitiva judicial“. De fet, en l’ordre prevista per dimarts, el jutjat havia requerit la presència de la Brimo. Els afectats i el Sindicat de Barri del Poble-sec afirmen que es tracta d’un cas “sense precedents”.

Des dels moviments pel dret a l’habitatge denuncien que “cada cop reben més repressió” per part de la policia catalana i que els dispositius per fer fora famílies de casa són “desproporcionats”. Posen d’exemple els fets de dimecres passat, en què es van detenir cinc persones en un desnonament al Raval. “És una acció totalment premeditada de la conselleria d’Interior. A qui no té casa, màxima repressió“, critica Àxel Altadill, afectat per l’ordre de llançament.

El Bloc Llavors, de nou sota amenaça de desnonament

És el segon intent de desnonament de l’Àxel, el Manel i l’Arkaitz: el primer va ser a l’abril i els col·lectius prohabitatge el van aturar la porta. El Sindicat de Barri del Poble-sec denuncia que de res no va servir acollir-se al decret 17/2019 ─que obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social abans de desnonar─ perquè al gener el Constitucional el va tombar. A més, critiquen tampoc no s’han pogut protegir amb la moratòria de l’Estat.

L’Àxel i l’Arkaitz, al replà del pis

L’Àxel afirma que disposa d’un informe de vulnerabilitat dels Serveis Socials municipals però que el jutjat de primera instància número 54 de Barcelona “va al·legar que no l’acceptava”. Segons ell, el jutge argumenta que podria anar a viure a casa de familiars o bé d’altres veïns de l’immoble, propietat del fons d’inversió Vauras Investment SL. Sigui com sigui, fa una crida a la mobilització veïnal per al proper 25 de maig.

Sis famílies desnonades just abans de la pandèmia

Just abans de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, el Bloc Llavors va esdevenir un símbol a Barcelona en la lluita contra els desnonaments. A principis de març del 2020, van desallotjar de la finca sis famílies amb un fort desplegament dels Mossos d’Esquadra. De fet, l’actuació dels agents va encendre la polèmica: el Centre de Drets Humans Irídia i el mateix Ajuntament van criticar-la i la van titllar de “desproporcionada”.

desplegament mossos bloc llavors
Dispositiu policial al carrer de Lleida, el març del 2020