Etiqueta en una bossa d'escombraries

L’estrena del servei de recollida de residus porta a porta a Sant Andreu ha provocat que s’acumulin escombraries al carrer i exemples de mala praxi. Més enllà de la confusió que pugui generar el sistema nou, alguns veïns de Sant Andreu no el veuen amb bons ulls. Per això, han decidit passar a l’acció i han convocat una protesta a la seu del districte aquest divendres a les 19.30 h.

“Fans del porta a porta”

Els veïns han creat un perfil de Twitter que han batejat irònicament com a Fans del Porta a Porta i en què es queixen que el sistema nou s’ha fet sense implicar-hi el veïnat afectat, que el primer dia s’han despertat amb els carrers plens de deixalles que no s’han recollit i que “només s’ha enganxat” un missatge que indica que el residu s’ha tret el dia equivocat. També critiquen que és un mètode punitiu, en comptes de premiar el bon reciclatge.

Al·legacions al projecte

Els veïns s’han organitzat en un grup que, de moment, formen unes 200 persones amb la intenció de presentar al·legacions al projecte. Entre les principals peticions hi ha:

  • Poder baixar les bosses sense galleda en el cas de la fracció orgànica.
  • Tenir un punt fix de recollida de residus sanitaris.
  • Més flexibilitat amb la franja horària establerta (que ara és de 20 a 22 h).
  • Sistemes d’intimitat i privacitat de residus “compromesos”.
  • Ús de bosses no translúcides.
  • Un sistema recompensatori.

Queixes per la cua de gent gran

Els veïns també han carregat contra les cues de gent gran que es van formar pel servei de recollida de residus sanitaris a la plaça de les Palmeres. Segons han denunciat a les xarxes socials, el camió va passar amb retard i algunes persones van esperar amb bosses transparents en què se’n podia distingir el contingut, que en alguns casos eren bolquers. Aquests fets els qualifiquen de “vexació contra els nostres avis i àvies”.

El regidor de Junts Jordi Martí ha piulat que estan estudiant “les deficiències del sistema de recollida porta a porta denunciades per molts veïns” i que estan “fent gestions al respecte”.

També hi ha veïns a favor

Però no totes les associacions veïnals estan en contra. L’Associació de Veïns de Sant Andreu del Palomar, tot i admetre que sempre hi ha coses a millorar, diu que està a favor del sistema de recollida porta a porta. Considera que potser hauria estat una bona opció esperar una mica més i implementar-lo després de l’estiu.

A banda, l’entitat afirma que no té constància dels fets que denuncien els veïns a la plaça de les Palmeres.

Aquest dimecres, tercer dia amb el nou mètode implantat, encara hi ha algunes bosses amb residus a la via pública, tot i que les deixalles acumulades són menys que el dia anterior.

Badia: “Ens estem trobant desconeixement i indisciplina”

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona fa un balanç positiu dels primers dies d’implantació. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, creu que el sistema funciona bé “en la majoria de casos”. Tot i això, reconeix alguns desajustos, principalment manca d’informació i la indisciplina d’alguns veïns, que a vegades és fruit del propi desconeixement.