Desenes de professionals de la infermeria s’han manifestat a les portes de l’Hospital Vall d’Hebron perquè denuncien que l’empresa ha fet una “reorganització” de les hores de feina que va en detriment dels treballadors. Segons diuen, la direcció està canviant-los els horaris i això provoca una “pèrdua de personal” que podria arribar a afectar la qualitat assistencial dels pacients.

Denuncien que la direcció redueix torns de 12 hores

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha estat el col·lectiu que ha convocat la protesta. Argumenta que ara conviuen al centre professionals amb diferents tipus de torns: jornades de 12 hores en dies alterns o jornades diàries de set o 10 hores. Segons el SATSE, la direcció “ha decidit eliminar alguns torns de 12 hores”. Consideren que treballar 12 hores seguides i tenir l’endemà un dia de descans són horaris més conciliadors amb l’àmbit familiar que no pas les jornades de set hores. David Carvajales, de SATSE, considera que és més beneficiós aquest horari perquè no han d’anar cada dia a la feina i així s’estalvien diners en desplaçaments. Carvajales alerta que si s’imposa l’horari de les set hores, alguns treballadors amenacen de deixar la feina.

L’empresa nega que s’hagi reduït la plantilla

De la seva banda, l’empresa ha dit que s’han creat dues unitats (hospitalització de curta estada i cambres d’aïllament a Hematologia) en les quals s’ha contractat personal nou amb horaris de set i 10 hores. La direcció diu que en cap cas no s’han perdut llocs de feina, i argumenta que no s’ha obligat cap treballador a canviar d’horari, però sí que s’ha plantejat a la plantilla si ho volen fer de forma voluntària.

Diuen que l’empresa no avisa dels canvis amb prou antelació

La plantilla es queixa que l’empresa modifica els horaris amb pocs dies de marge per l’organització familiar. Diuen que aquests canvis es van iniciar fa dos anys i que s’està estenent la jornada de les set hores, tot i que la de les 12 hores segueix sent majoritària. Des del sindicat asseguren que aquest any s’han suprimit vuit llocs de feina en una única planta.

Actualment al Vall d’Hebron hi treballen prop de 4.100 infermers i auxiliars d’infermeria.