El sindicat CCOO ha convocat una aturada a tot l’estat per reclamar millores laborals per al personal de les escoles bressol privades i municipals (les que tenen el personal externalitzat). Denuncien que fa set anys que tenen el salari congelat, amb un sou de 837 euros mensuals i un complement de 43,75 euros. Ara, patronal i sindicats es troben en negociacions per al nou conveni estatal. Des de CCOO, afirmen que la proposta de la patronal és establir una remuneració de 930 euros mensuals, que suposaria un increment efectiu de menys de 50 euros.

El sindicat creu que aquesta proposta “consolida la precarització d’un sector educatiu molt feminitzat” i que, a més, “té cura d’un segment infantil tan delicat com el de les escoles bressol”. Per això, diuen, cal reclamar millores laborals i salarials de forma urgent. Creuen que no només es tracta d’una qüestió de condicions salarials sinó de “dignificar la tasca d’un col·lectiu que fa alguna cosa més que guardar infants”. Comissions Obreres afirma que, en l’àmbit català, hi ha unes 12.000 persones que treballen en escoles bressol que es troben en aquesta situació laboral.

Una situació que pràcticament no afecta Barcelona

A la ciutat de Barcelona, la majoria d’escoles bressol públiques no tenen el personal externalitzat. A més, el 2017, l’Ajuntament va homologar el sou i les condicions laborals de les educadores de les escoles bressols municipalitzades amb els de la resta de persones dels centres municipals d’educació infantil de zero a tres anys. Per això, tot fa preveure que la vaga no tindrà gaire incidència a la ciutat. Tot dependrà del nombre d’escoles bressol privades que s’hi sumin. 

Crítiques a UGT i USO

Des de CCOO critiquen que els sindicats UGT i USO (Unió Sindical Obrera) avalin la proposta de conveni la patronal i creuen que és contradictori que hagin donat suport a altres aturades, com la del 8 de març. Per tot plegat, la Federació d’Ensenyament de CCOO ha convocat una vaga a tot l’estat aquest dimarts, tal com ha fet en altres ocasions. A Barcelona està previst fer una concentració aquest dimarts a les 11.30 h davant la seu de Foment del Treball.