Abans d’estrenar-se la nova guingueta dels Jardins de les Tres Xemeneies ja ha estat vandalitzada. La instal·lació del quiosc era, precisament, una de les actuacions per millorar els jardins i canviar les dinàmiques d’un espai molt degradat. La guingueta, que es va posar al parc fa només un parell de setmanes —encara no s’ha obert—, és plena de pintades.

Un dels elements pensats per revitalitzar el parc

La proposta d’una guingueta amb terrassa es van posar sobre la taula per revitalitzar un espai que, tal com assenyalen les entitats del Poble-sec, cada cop està pitjor. El regidor del districte de Sants Montjuïc, Marc Serra, va plantejar col·locar-la enmig de la plaça per generar “activitats de petita restauració” i promoure uns altres usos dins la plaça.

Ara, l’Ajuntament de Barcelona ha obert un concurs per gestionar la parada com a cafeteria i punt d’activitat per animar els ciutadans a estar-s’hi. Està previst que disposi també de lavabos per a ús públic. A més a més, es vol promoure l’ús dels jardins per a activitats culturals d’entitats com ara els gegants o els castellers del barri.

L’Ajuntament eliminarà alguns dels elements de ciment més representatius dels Jardins de les Tres Xemeneies per transformar aquest parc del Poble-sec en un espai més diàfan i obert al barri, i reduir les situacions d’incivisme que s’hi produeixen sobretot a les nits.

Una espai ple de pintades fora dels “murs lliures”

Fa temps que tant veïns com grafiters denuncien que les pintades s’han escampat per tota la plaçafora dels espais delimitats com a murs lliures. És per això que demanen més control, ja que reiteradament s’han de fer intervencions de neteja.

Fa més de dos anys que es va crear la plataforma Recuperem les Tres Xemeneies per al barri, que reclamava, entre altres coses, impedir que als blocs dels voltants de la plaça s’hi fessin projectes especulatius.