L’Ajuntament eliminarà alguns dels elements de ciment més representatius dels Jardins de les Tres Xemeneies per transformar aquest parc del Poble-sec en un espai més diàfan i obert al barri, i reduir les situacions d’incivisme que s’hi produeixen sobretot a les nits. Amb la retirada dels murs centrals i del quiosc de formigó es reduiran les parts més fosques dels jardins, que s’havien convertit en zones d’estada i de botellades.

L’actuació s’inclou en el projecte de millora provisional dels Jardins de les Tres Xemeneies que el consistori ha estat treballant amb les entitats i el veïnat des de fa un any. L’actuació servirà perquè l’entorn de les Tres Xemeneies passi a ser una zona esportiva i familiar.

D’espai de patinadors, ciclistes i grafiters a espai esportiu i familiar

El projecte de millora dels Jardins de les Tres Xemeneies es finançarà a través del Pla de barris i costarà aproximadament mig milió d’euros. L’espai central tindrà una zona esportiva que inclourà una pista de bàsquet, un espai esportiu a l’aire lliure amb diversos aparells de gimnàstica, i al costat, s’instal·laran les taules de tenis taula que ja hi ha. Per fer-ho possible caldrà traslladar l’actual zona d’estada i les taules de pícnic a una altra part del parc.

La zona infantil s’ampliarà i es millorarà també la il·luminació en tot l’àmbit dels jardins. Tot i que l’objectiu del consistori és potenciar els usos esportius i familiars, s’ha acordat que alhora continuï sent un lloc obert als artistes urbans. En aquest cas, l’Ajuntament sí que conservarà els murs perimetrals dels jardins, que es podran continuar omplint i renovant de murals. També es preservaran algunes de les estructures de formigó com a espais per als patinadors i els ciclistes.

Una guingueta sense estrenar que ja s’ha vandalitzat

Un altre dels elements que s’inclouen en la millora dels jardins és la instal·lació d’una guingueta amb servei de cafeteria i lavabos públics. Aquest quiosc s’ha instal·lat recentment i, tot i que encara no ha entrat en funcionament, ja s’ha vandalitzat.

Vandalitzen la nova guingueta de les Tres Xemeneies abans que s’estreni
Fa només dues setmanes que s’ha instal·lat

Per això les entitats que han participat en el procés participatiu per definir els usos dels entorns de les Tres Xemeneies ressalten la importància d’implementar mesures per prevenir possibles destrosses del mobiliari esportiu que s’instal·larà. De fet, ja fa temps que demanen a l’Ajuntament que tanqui a la nit els jardins per aturar les baralles i l’incivisme. L’objectiu de la mesura és evitar que, tot i la reforma prevista, es perpetuïn les situacions conflictives que han succeït a les nits els darrers mesos en aquest entorn del Paral·lel.

Una millora provisional en paral·lel al pols pel futur de les Tres Xemeneies

L’Ajuntament de Barcelona i el propietari de les Tres Xemeneies mantenen un pols pels usos d’aquest complex d’edificis des del 2017, quan el va comprar la promotora Conrem Tramway amb l’objectiu de fer-hi oficines. Per aconseguir-ho cal requalificar els terrenys, però per donar llum verda al canvi de planejament urbanístic l’Ajuntament insisteix que part dels beneficis del promotor hauran de revertir a la ciutat.