Al Parc de les Tres Xemeneies sembla que els murs legals per fer-hi grafits no són suficients i tot l'espai s'ha acabat convertint en un gran mural. Marc Garcia    director RebobinART “Els veïns estan preocupats, clar. De fet fa dos anys que es van començar a pintar altres espais que no eren aquest tres murs i s'ha anat propagant per tota la plaça.” Aquestes tres parets i el cub situat al centre de la plaça són els quatre murs lliures que RebobinART gestiona des de fa cinc anys. L'entitat considera que per evitar la situació actual cal donar més repercussió i facilitar la feina als artistes que pintin de forma legal. “Segueix sent més fàcil pintar de forma il·legal que de forma legal. Aleshores, hem d'aconseguir que sigui més fàcil pintar de forma legal, que tingui més repercussió pintar de forma legal i que, al final, com artista et porti més beneficis fer-ho de forma reglada.” L'edifici d'oficines annex al parc també és una font de conflicte ja que, segons els veïns, la imatge que té actualment degrada el barri. L'Ajuntament, però, afirma que ja ha contactat amb l'empresa responsable de mantenir-lo en condicions per millorar la situació.

El Parc de les Tres Xemeneies va ser el primer espai de la ciutat en disposar de “murs lliures”. En concret, els artistes poden registrar-se a través de la pàgina web per pintar en qualsevol dels tres murs del parc i en l’estructura en forma de cub al centre de la plaça. RebobinART, l’entitat que va iniciar el projecte Murs lliures a Barcelona, explica que des de fa dos anys els artistes també han començat a fer grafits en altres espais “i això s’ha anat propagant per tota la plaça”.

Un problema d’espai o facilitats?

El director de RebobinART, Marc Garcia, no creu que sigui un problema d’espai. Garcia explica que aquest fenomen es deu al fet que “segueix sent més fàcil pintar de forma il·legal que de forma legal”. Des de l’associació creuen que s’ha d’aconseguir que sigui més fàcil pintar de forma legal i que tingui més repercussió i més beneficis per a l’artista.

L’altra font de conflicte en el Parc de les Tres Xemeneies és l’edifici d’oficines annex perquè, segons els veïns, la imatge que presenta actualment degrada el barri. En resposta a aquestes queixes, l’Ajuntament ha contactat amb l’empresa responsable de mantenir l’edifici en condicions per millorar la situació com més aviat millor.

La placa de la vaga de la Canadenca

La propagació dels grafits ha arribat a la placa en record de la vaga de la Canadenca. La pintura amaga una part d’aquest element que recorda la protesta que van fer el 1919 els treballadors d’aquesta empresa elèctrica per l’intent de baixar el sou al personal eventual.