La pandèmia ha suposat un sotrac en la salut mental de bona part de la població, i en el cas de Barcelona, s’ha assolit el risc més alt detectat fins ara. Segons l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021, un 13 % de les dones i un 10,8 % dels homes han pensat a suïcidar-se alguna vegada a la seva vida. I ho han arribat a intentar un 3 % de dones i un 2 % dels homes.

Tot plegat és conseqüència de la mala salut mental que, en el cas de les dones, ha passat del 19,9 % de l’any 2016, a un 31,4 %. Pel que fa als homes, ha augmentat del 16,5 % al 21,6 %. El creixement és especialment elevat en les persones que tenen entre 15 i 44 anys.

L’Enquesta de Salut de Barcelona es realitza cada cinc anys. La del 2021, que s’ha presentat aquest dimecres, es va fer entre el febrer del 2021 i el febrer del 2022, en plena època postpandèmia. Es van entrevistar 4.000 persones, 400 a cada districte.

El joc problemàtic, més freqüent entre els homes

Per primera vegada, l’enquesta ha preguntat sobre les problemàtiques de salut mental al voltant del joc i les apostes. Les dades indiquen que durant el 2021, l’1,7 % de les dones i el 6,5 % dels homes van fer un
ús problemàtic del joc.
És a dir, que alguna vegada han mentit a gent important del seu voltant quan jugaven o bé, que han sentit la necessitat d’apostar més diners. El col·lectiu amb el percentatge més alt d’afectats és el dels homes d’entre 25 i 24 anys, que representen un 18 % del total.

No anar al psicòleg per motius econòmics

Els motius econòmics frenen una part dels ciutadans de Barcelona a l’hora d’anar al psicòleg o al dentista. Un 14 % de la població que ho necessita (un 15,2 % de les dones i un 11 % dels homes), renuncia a rebre atenció en salut mental per un tema de diners. En el cas del dentista, un 10 % dels ciutadans (un 12,3 % de les dones i un 8,1 % dels homes) no hi van pel mateix motiu. La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarada ha lamentat que “en un estat de benestar ens hauríem de plantejar que és un tema important, no menor” i ha instat a totes les administracions a “treballar amb contundència”.

En aquest sentit, Tarafa ha explicat que iniciatives que s’han dut a terme des de Barcelona per atendre la salut mental, creixen en nombre d’usuaris. Els espais Konsulta’m ja han atès a 500 joves i el telèfon 024 per prevenir el suïcidi, ha rebut 8.500 trucades.

Millora la detecció de malalties cròniques

Segons l’informe La Salut de Barcelona 2021, que s’elabora a partir de les dades de l’enquesta, els darrers dos anys ha millorat la detecció de malalties cròniques i càncers, que havia disminuït considerablement durant la pandèmia. Els percentatges han tornat a nivells similars dels del 2019, tot i que els diagnòstics són encara un 14 % inferiors als d’abans de la pandèmia.

Quant a l‘esperança de vida, ha augmentat respecte al 2020. En el cas de les dones arriba als 87,6 anys i pel que fa als homes, se situa en els 81,6. En ambdós sexes, suposa una millora de més d’un any. Ara bé, l’informe assenyala que les dones, malgrat viure més, ho fan amb menys qualitat de vida.

L’enquesta també assenyala un rècord històric: més d’un 40 % dels ciutadans paguen una assegurança mèdica, un percentatge que ha crescut en totes les classes socials, excepte en la més benestants.