La superilla de l’Eixample finalment no tindrà el panot de Barcelona renovat, tot i que es va anunciar que s’hi faria una prova pilot en alguns trams. L’Ajuntament de Barcelona va fer un concurs públic per redissenyar les rajoles de Barcelona, conservant el model emblemàtic de la flor i el de les quatre pastilles, però fetes amb materials més sostenibles, reciclats i porosos. Les tres propostes finalistes s’havien d’instal·lar en una superfície reduïda, uns 1.000 metres quadrats de la superilla. Finalment només s’hi col·loquen els panots tradicionals, perquè les rajoles noves no estan fabricades. Els treballs de pavimentació ja han començat al carrer del Consell de Cent.

La prova pilot, en un altre emplaçament

Segons han explicat fonts municipals, el concurs per produir els panots nous està en procés. A la pràctica, això vol dir que encara no s’han pogut fabricar. Els treballs de la superilla de l’Eixample avancen, i per no enderrerir-los, s’ha decidit buscar un emplaçament alternatiu per a la prova pilot que serà a les places en cruïlles planificades al districte de Sant Martí.

panot al Consell de Cent a la superilla de l'Eixample
Operaris instal·len el panots clàssic de les quatre pastilles al carrer del Consell de Cent

Els dissenys nous de panot conserven el model de la flor de Barcelona i altres dissenys clàssics, com el de les quatre pastilles, però introdueixen alguns canvis, com el color gris, que té una tonalitat més clara. La gran millora és que són més sostenibles, fets amb material reciclat i porós que ha de permetre filtrar el 30 % de l’aigua de la pluja al terreny.

Al Consell de Cent, el panot de les quatre pastilles

Al Consell de Cent, els panots que s’estan instal·lant són els de les quatre pastilles. Aquest dimecres a la tarda està previst que es col·loquin en el tram que va des de la rambla de Catalunya fins al passeig de Gràcia. El panots tradicionals i el granit, de fet, substituiran l’asfalt a tots els carrers de la la superilla verda de l’Eixample i, per tant, no només en aquest carrer sinó també a Rocafort, Comte Borrell i Girona

panot quatre pastilles al Consell de Cent
Els panots de quatre pastilles, a punt per a la pavimentació de Consell de Cent

Aquests treballs a la superilla han començat després dels canvis en la mobilitat que es va implantar la setmana passada. Ja no es pot travessar la ciutat pel Consell de Cent, perquè s’obliga a girar gairebé a cada cantonada. Això també passa als carrers de Rocafort, Comte Borrell i Girona, on també es començarà a instal·lar el panot en les properes setmanes.