Una guingueta enmig dels Jardins de les Tres Xemeneies i oficines a l’edifici buit del parc, l’antiga seu de Fecsa. Són dues de les propostes que l’Ajuntament de Barcelona posa sobre la taula per estudiar i revitalitzar un parc que, tal com denuncien entitats del Poble-sec, està cada cop més degradat. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, el regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí, proposa dur-hi usos nous perquè cap ciutadà se senti exclòs i perquè no deixi d’anar-hi. “Cal provocar-hi complexitat”, ha dit.

Jordi Martí, al ‘bàsics’
ENTREVISTA COMPLETA

Una de les opcions que, segons Martí, ha plantejat el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, és instal·lar una guingueta enmig de la plaça per generar “activitat de petita restauració” i animar els ciutadans a estar-s’hi. Tanmateix, recorda que l’edifici de les Tres Xemeneies està buit i considera que cal donar-hi ja un ús per generar dinàmiques noves als entorns de l’avinguda del Paral·lel. Per això, Jordi Martí ha explicat que s’hi està treballant amb la propietat actual, que al seu web preveu “oficines per a multinacionals capdavanteres”.

En el mandat anterior, el consistori va mostrar la voluntat de quedar-se amb l’edifici per destinar-lo a usos veïnals. Aquest dijous, però, Martí s’ha limitat a proposar que l’espai acolli oficines, malgrat l’oposició veïnal.

Espai o temps delimitats als patinadors a la plaça dels Àngels

El replantejament dels Jardins de les Tres Xemeneies és un dels punts que inclou el nou Pla de barris, que alhora preveu actuar a la plaça dels Àngels per reduir-hi el protagonisme dels patinadors. En aquest cas, el regidor de Pressupost planteja delimitar-hi espais concrets per als usuaris del patí o, fins i tot, reservar-los franges horàries específiques.

En qualsevol cas, segons el regidor, la solució es consensuarà amb veïns, comerciants, entitats i empreses que hi treballen a prop.

Entre l’escepticisme i l’esperança amb el nou govern

El possible nou govern de la Generalitat entre ERC i Junts, amb els republicans al capdavant de l’executiu, genera esperança però, alhora, escepticisme a l’Ajuntament de Barcelona. “Espero que tinguem més sort que amb els governs anteriors”, ha dit Jordi Martí. Considera que el preacord actual entre ERC i la CUP “augura coses bones” pel “gir” cap a polítiques “socials i progressistes”. Ara bé, veu amb “gran escepticisme” la possible entrada del partit de Laura Borràs al govern: “Sempre veiem baralles entre els que han de ser socis”.

El regidor del govern d’Ada Colau assegura que, malgrat els diferents presidents i conselleries que hi ha hagut en qüestió de pocs anys al govern de la Generalitat, el municipal ha intentat sempre arribar-hi a acords per desencallar projectes urbanístics i de mobilitat, però que sovint ha estat “amb moltíssimes dificultats”. Considera que la Generalitat “ha estat en situació pràcticament de paràlisi” i que recentment “ha estat més pendents d’altres coses”.