barri més petit barcelona clota
Foto: Lidia Rebollar

Sabies que el barri més petit de Barcelona fa tan sols 18 hectàrees, té menys de mil habitants i guarda un fesomia semirural, avui dia, impensable si mirem el conjunt de la ciutat? Es tracta del barri de la Clota, considerat un dels nuclis habitats més antics del districte d’Horta-Guinardó. No el coneixes o vols saber encara més coses d’aquest barri tan especial de Barcelona?

Coneixes l’estació de metro de Gaudí? Així és la parada fantasma que mai no va arribar a funcionar
L’estació de Gaudí es va construir als anys 60 per formar part de l’L2, però va quedar en una intenció perquè els combois mai no hi han arribat a fer parada

L’origen de la Clota, en una masia del segle XIII

L’Ajuntament de Barcelona detalla quin és l’origen del barri de la Clota, el més petit de tot Barcelona. El trobem en la plana d’una antiga masia del segle XIII, ja desapareguda, anomenada Can Tarrida.

Actualment, el barri té una forma triangular que està perimetrada per aquests carrers:

  • avinguda de l’Estatut de Catalunya
  • avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer
  • carrer de Lisboa

La Clota, un terreny altament fèrtil

Al barri de la Clota se’l considera un dels terrenys més fèrtils no només de Barcelona, sinó de tot Catalunya. Els tres torrents que la travessen ho han fet possible i els horts que hi ha per tot el barri en són testimoni. La història de la Clota es basa en el conreu, les bugaderies i un creixement urbà gairebé inexistent. De fet, només cal veure l’aspecte rural de moltes de les cases que formen part del barri, algunes de les quals encara conserven antigues torres d’arquitectura singular.

Un altre dels elements referents de la zona va ser la també desapareguda bòbila de Can Grau. Els magatzems i els espais de venda de materials de construcció també han estat clau en l’existència de la Clota.

barri més petit barcelona clota
Foto: Lidia Rebollar
El forat conservat en un carrer de Ciutat Vella on s’abandonaven nadons no volguts fins al 1931

Menys de 1.000 habitants a la Clota

La Clota és un barri amb molt poca població: no arriba als 1.000 veïns. Amb dades del 2019, 686 persones resideixen en aquest barri de Barcelona. Cal tenir en compte que la construcció d’un bloc de pisos el 2016 en va fer disparar la població, així que durant els anys previs a aquesta nova finca el nombre de veïns que hi residien era molt menor.

A més a més, és l’indret de la ciutat amb menys densitat de població. Aquest petit poble dins de Barcelona està caracteritzat per les cases unifamiliars humils, els carrers estrets i els barrancs de vegetació densa.

barri més petit barcelona clota
Foto: Lidia Rebollar

Els equipaments principals de la Clota

El sentiment de barriada i de familiaritat entre els veïns és clar. De fet, hi ha diversos punts de confluència veïnal al barri. El principal és el bar El Raconet de la Clota, després que l’antic El Rincón tanqués el 2018.

També és destacable l’equipament que dona servei a tota la ciutat: la Torre Jussana, edifici amb dos segles d’història (1825) i que va convertir-se el 1995 en el Centre de Serveis de les Associacions de Barcelona.

raconet Clota
El Raconet de la Clota