Emma Suárez ha passat per Barcelona per presentar al BCN Film Fest el seu darrer film com a protagonista, ‘Una ventana al mar’, dirigit per Miguel Ángel Jiménez. Amb ella hem parlat de la pel·lícula en qüestió i hem repassat alguns dels seus papers més emblemàtics, sobretot dels anys 90, quan la seva carrera va estar lligada a la de dos cineastes: Julio Medem i Pilar Miró. Amb el primer va protagonitzar els seus tres primers films: ‘Vacas’ (1992), ‘La ardilla roja’ (1993) i ‘Tierra’ (1996), amb la segona els seus dos darrers, ‘Tu nombre envenena mis sueños’ (1996) i ‘El perro del hortelano’ (1996).

“Pilar Miró per a mi és un referent. Com a cineasta era meravellosa, però com a dona era una lluitadora, una persona sensible. Una dona autèntica que dirigia en un món d’homes que no era tan fàcil en aquella època.”

Obrir una finestra al mar

Emma Suárez és la protagonista d”Una ventana al mar’, en què interpreta una dona de 50 anys a qui diagnostiquen una malaltia greu i decideix fer un viatge a Grècia. Segons l’actriu, el que explica la pel·lícula “té molt a veure amb la situació de confinament que hem viscut, retrata un personatge que fa un viatge interior, i és també un temps de silenci d’aquest personatge”. Per a l’actriu, guanyadora de tres premis Goya, “aquesta pel·lícula ha significat una trobada”.

“A la vida és important buscar el que vols i projectar-lo per poder-se trobar un mateix.”

Amb una carrera de més de 40 anys, Emma Suárez va començar a actuar quan als 14 anys el seu pare va animar-la a presentar-se a un càsting per una pel·lícula. Des d’aleshores, no s’ha aturat. Ni s’ha deixat aturar per l’estat d’alarma de la covid-19, “ara estic tranquil·la perquè tot s’ha cancel·lat, però estic pendent de l’estrena d”Una ventana al mar’ i llegint coses, projectes que veurem quan es poden fer”, perquè, tal com explica l’actriu, s’enfrontarà amb el que succeeixi a partir d’ara “en calma”.