La construcció del futur Mercat de Sant Andreu continua. Els treballs van arrencar la tardor passada i els darrers terminis marcats per l’Ajuntament auguren acabar el projecte el març del 2021. Aquesta data, segons fonts de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, es manté. El futur disseny busca integrar-se en l’entorn, la placa del Mercadal, per la qual cosa tindrà una estructura de vidre. Quan es va enderrocar l’estructura, els veïns i comerciants durant uns mesos es van plantejar l’opció de guanyar una plaça en lloc d’ocupar l’espai pel futur equipament.

Les obres s’han ajustat al calendari inicial

El gerent de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, Màxim López, assegura que el mercat estarà acabat el març del 2021. “Continuem treballant amb aquest escenari. Lògicament l’etapa de confinament ha suposat una aturada de dos o tres mesos de les obres i intentarem recuperar aquest calendari. Però no només és l’acabament de l’obra, al final el que importa també és quan s’obrirà el mercat. Aquest és un procés que fem de comú acord amb l’associació de venedors”, explica López.

El futur equipament al cor del barri

El pressupost de l’obra és de 9,5 milions d’euros, partida que inclou els pocs més de 2 milions que ha costat el mercat provisional, on a l’actualitat operen els paradistes. El futur mercat tindrà 18 operadors alimentaris i sis no alimentaris. A més, hi haurà un edifici perimetral anomenat Local de Vendes, on hi haurà aquests comerços no alimentaris, oficines i una sala d’actes.

Espais més definits

El nou mercat serà més gran que l’antic, amb 2.500 metres quadrats de superfície distribuïts en dues plantes. Una de nova i subterrània, on aniran tots els elements logístics i de subministres, i la planta de vendes. En Màxim López explica que el disseny, consensuat amb paradistes, s’ha concebut perquè l’equipament s’integri en l’entorn. “La planta de vendes és la planta a peu de carrer, és aquesta planta transparent en què la interlocució entre la gent que passi i la gent que hi entri. I incorporem la planta subsol que tenen més afectació en l’entorn, per tant, serà la zona logística on arribaran els propis paradistes i els seus proveïdors”.