Investigadors alemanys de la Fundació Josep Carreras han aconseguit curar en 48 hores una dona contagiada de coronavirus amb un fàrmac contra el càncer a Berlín. La pacient, una dona alemanya de 65 anys, va desenvolupar una síndrome de destret respiratori agut, fet que la va dur a patir greus insuficiències respiratòries i cardíaques. De fet, tal com explica el professor Evarist Feliu, vicepresident de la Fundació Josep Carreras a Barcelona, la pacient “va haver de ser intubada i el seu estat empitjorava progressivament, fins que va entrar en estat crític i els metges van veure que la cosa no anava bé“.

Un fil d’esperança

Andreas Neubauer, vicepresident de la Fundació Carreras a Alemanya, i doctor de la pacient, va considerar que, tenint en compte els símptomes, seria oportú administrar-li un fàrmac anomenat Ruxolitinib. Com indica Feliu, es tracta d’un medicament que utilitzen els hematòlegs per frenar les síndromes mieloprolifelatives, associades al càncer de medul·la òssia, i amb unes conseqüències semblants a les que patia la pacient. A més, el fàrmac “frena cèl·lules malignes i té propietats antiinflamatòries”. Després de plantejar-se el cas al Comitè Ètic de la fundació, es va decidir provar el fàrmac en la contagiada, i com indica el vicepresident de la Fundació, els resultats “de les següents 24 i 48 hores van ser d’una millora espectacular.”

“No és un antivíric”

El vicepresident de la fundació ha apuntat que el fàrmac en “cap cas funciona com a un antivíric”. De fet únicament pot funcionar quan el virus ja ha arribat a la seva segona fase i “ha arribat al pulmó i ha fet la gran reacció inflamatòria pulmonar.” El fàrmac, doncs, només actua quan els virus ja ha començat a generar conseqüències greus en el pacient.

“Una flor no fa estiu”

El professor subratlla que “una flor no fa estiu” i que per garantir la fiabilitat màxima s’hauria de dissenyar un examen clínic més complex. Ell proposa un assaig amb molts pacients susceptibles de tenir síndromes mieloprolifelatives per veure si realment els resultats són els mateixos que amb aquesta pacient. De fet, explica, ja s’ha demanat permís a la institució alemanya encarregada d’acceptar els assajos amb medicaments. Feliu conclou, que “aquest estudi ja està en marxa”.