Tothom qui passi els diumenges, als volts de migdia, pel número 8 del carrer de Villarroel veurà centenars de persones fent cua. Esperen per recollir un lot d’aliments bàsics. Ja fa mesos que voluntaris de la comunitat Indian Culture Centre reparteixen aliments a persones vulnerables d’aquest i d’altres col·lectius, majoritàriament del sud-est asiàtic. Durant la pandèmia han repartit més de 10.000 lots de menjar. Ara, diuen, comencen a estar al límit “Tota la setmana recollim aliments que ens entreguen els veïns, altres entitats i el Banc d’Aliments. Però tots aquests esforços no són suficients. Tots els diumenge acabem tot el que tenim” explica Robert Masih, findador d’Indian Culture Centre. Per això, fan una crida a tothom que vulgui i hi pugui col·laborar.

Una xarxa d’ONG creada arran de la crisi sanitària

Indian Culture Centre, forma part d‘un grup d’ONG que s’ha organitzat arran de la crisi sanitària per sumar esforços. Mitjançant un grup de WhatsApp distribueixen els productes que reben, evitant entre altres coses, que hi hagi excedents que es puguin fer malbé. “Vam pensar que amb un grup de WhatsApp seríem mes ràpids. Compartim els productes que tenim per tal de distribuir-los d’una manera adequada. La dinàmica és molt casolana, però ens serveix com a enllaç amb les altres entitats”, ha explicat Rafa Martínez, president de l’ONG De Veí a Veí. En aquesta xarxa, ara per ara, hi col·laboren al voltant de 35 entitats.

ong de veí a veí

De Veí a Veí crea una fórmula per evitar els excedents també a domicili

A Sant Antoni, De Veí a Veí també ha creat una fórmula per evitar els excedents a domicili. Treballen amb una moneda virtual, els “tonets”, que permet a les famílies comprar el que realment necessiten. Cada família disposa d’un nombre determinats de “tonets” que se’ls atorga depenent del nombre de persones que hi ha a la unitat familiar “Tenen diversos ‘tonets’ per a higiene personal, per productes de neteja de la llar i per  aliments: sec i fresc” ha explicat Eva Salvany, organitzadora de voluntariat De Veí a Veí. Els “tonets” a més són acumulables, i per tant no s’han de gastar en cadascuna de les comandes.

Tot i que l’Ajuntament va anunciat que des del consistori no se serviran més menús preparats, algunes entitats encara en reparteixen. Una és precisament l’ONG De Veí a Veí que, a hores d’ara, en reparteix entre 500 i 600 diaris.