Els estudiants que han ocupat aquest dijous l’Edifici Històric de la UB per demanar millores a la universitat pública, com ara la baixada i equiparació de màsters i graus, s’han reunit amb tres rectors aquest dimarts a la tarda. Ha estat una primera presa de contacte. S’hi ha fet una valoració punt per punt de les cinc demandes estudiantils, però no s’ha arribat a cap acord. Els estudiants volen compromisos reals i per escrit i ja han avisat que no es mouran de l’edifici fins que ho aconsegueixin.

En concret, s’han trobat amb el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia (amb qui ja s’havien trobat al matí), el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, que també és el president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). La reunió ha tingut lloc en un dels edificis de la UB, tot i que no ha transcendit quina facultat.

Ambdues parts han acordat una segona trobada aquest dijous al matí per continuar analitzant les demandes. Tot i que els estudiants valoren positivament la reunió, afirmen que fins que no obtinguin el compromís de l’ACUP no es mouran de l’edifici. De fet, molts ja havien portat sacs i motxilles per passar-hi la nit. I ja han avançat que s’hi quedaran, com a mínim, fins a la reunió de dijous.

Els cinc punts del Compromís contra la crisi educativa

Les reclamacions dels estudiants es recullen en el Compromís contra la crisi educativa, que consta de cinc punts. En primer lloc, els universitaris reclamen l’equiparació dels preus de màsters i graus, i de graus entre si. També la remuneració obligatòria de les pràctiques i un pronunciament públic a favor de l’absolució “dels encausats per defensar la universitat pública”.

Estudiants en una barricada a les portes de la UB

A més, reclamen un pla de xoc per garantir la totalitat de la docència en català en un període de tres anys i crear una protocol feminista únic per a totes les universitats públiques. Els estudiants van presentar aquest compromís a l’ACUP el mes de març, i asseguren que fins ara els rectors han ignorat les demandes i també les peticions de reunió. “Hem trobat portes tancades i immobilisme”, assegura Anna Clua, portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Ocupació de l’Edifici Històric de la UB

L’ocupació de l’Edifici Històric de la UB ha arribat amb la intenció d’obtenir resposta per part del l’ACUP als cinc punts del compromís. Ha començat a primera hora d’aquest dimarts al matí, quan un grup d’estudiants universitaris hi han bloquejat els accessos. Consideren que, un any després de la pandèmia, les universitats públiques estan “en una situació límit”.

“És una qüestió de mínims per garantir que tothom tingui accés a la universitat pública”, afirma Clua. Aquesta és una de les entitats que donen suport a la tancada, juntament amb l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP). La mateixa acció s’ha repetit a la Universitat de Girona, on també han ocupat el rectorat.

Els universitaris han fet barricades amb contenidors i bancs a la porta principal de l’edifici del rectorat per impedir-hi l’accés des de l’exterior. Amb l’ocupació de l’Edifici Històric de la UB s‘han hagut de suspendre les classes presencials, tot i això les classes en línia segueixen, ja que no hi ha cap vaga convocada.

Foto: Joanna Chichelnitzky

Durant la tarda han fet activitats, com ara xerrades, amb la participació dels Doctorands en Lluita, així com un concert del grup Ginestà. Aquesta, però, no és l’única protesta que els estudiants han protagonitzat aquests dies. La setmana passada un grup d’universitaris van tallar l’avinguda Diagonal, a l’altura de la Zona Universitària, en els dos sentits de la marxa.