vaga lletrats justicia

(ACN) La vaga indefinida de lletrats de l’Administració de justícia (LAJ), els antics secretaris judicials, ha tingut aquest dimarts, primer dia de l’aturada, un seguiment del 28,23 % de 4.300 a tot l’estat i del 25 % de 641 a Catalunya, segons el Ministeri i la conselleria de Justícia. Això ha provocat algunes suspensions de judicis, però ha estat molt variable segons el lloc. Així, per exemple, a l’Audiència de Barcelona s’ha notat poc, mentre que a la de Girona l’afectació ha estat gairebé total. El comitè de vaga, format per les tres associacions de LAJ, xifra el seguiment en més del 80 %.

A l’entrada d’algunes sales de vistes hi havia cartells que recollien les reivindicacions dels lletrats de l’Administració de justícia: “Per dignitat, per justícia, per igualtat, el Ministeri de Justícia ha de complir els acords pactats”.

Als jutjats de Barcelona, dels 460 funcionaris han secundat la vaga 127, mentre 88 han realitzat serveis mínims, segons dades del Departament de Justícia.

Fonts de l’àmbit judicial han explicat a l’ACN que a tot l’estat 711 lletrats de l’Administració han demanat vacances o permisos, sense fer vaga, cosa que els permet cobrar i no treballar, però alhora paralitza el seu jutjat.

Després de dues aturades al novembre i desembre, els lletrats han decidit anar a la vaga indefinida per denunciar que el Ministeri de Justícia no ha mogut fitxa per atendre les seves reivindicacions, entre les quals hi ha que progressivament han assumit més càrrega de feina però no han millorat les condicions salarials i volen que se’ls equipari amb jutges i fiscals.

Afectació de les agendes judicials

Si no es desconvoca la vaga, es preveu una gran afectació a les agendes judicials, de per si al límit a molts òrgans judicials, perquè durant els dies d’aturada només es mantindrien els assenyalaments considerats essencials i seguint el decret de serveis mínims. Els serveis essencials són els de guàrdia, les mesures cautelars o provisionals, els judicis o compareixences de causes amb pres, les actuacions del Registre civil, les actuacions relacionades amb la violència de gènere i les actuacions processals ja assenyalades amb intervenció d’un menor d’edat o d’una persona amb la capacitat modificada judicialment.