Mascaretes a l'interior
Foto: Atom

El comitè d’experts de la covid planteja que la mascareta deixi de ser obligatòria i manté la “recomanació” per als grups d’alt risc en espais, tant interiors com exteriors, quan hi hagi aglomeracions. Aquesta és una de les mesures que els experts recullen en el darrer document que han lliurat al govern i que analitza la situació de la pandèmia i els possibles escenaris de futur. De moment, la mascareta va deixar de ser obligatòria al carrer el 10 de febrer.

Els professionals sanitaris, sempre amb mascareta

Els experts consideren que cal “promoure l’ús de les mascaretes” i facilitar l’accés a les FFP2 per a grups d’alt risc. També recomanen l’ús de la mascareta a tots els professionals sanitaris “per a l’atenció a tots els pacients, tant a l’atenció primària com als hospitals”. A més, aposten per l’optimització de la ventilació, promoure la vacunació contra la covid-19 —fomentant la dosi de record i definint grups prioritaris per a quan hi hagi vaccins adaptats a les noves variants— i facilitar l’accés als tests diagnòstics i als fàrmacs anticovid per a les persones amb risc elevat de malaltia greu, com la Paxlovid.

Catalunya preveu eliminar les quarantenes a partir de l’1 d’abril

Tres escenaris possibles de futur

Els experts plantegen tres escenaris possibles. En l’escenari A, la covid-19 s’assimila a altres coronavirus i no genera onades noves. En el B, es presenta com a epidèmies recurrents amb formes greus en persones vulnerables. I en l’escenari C, apareix una variant nova que s’escapa a la immunitat i causa molts casos greus, com va passar el 2020. Els experts consideren que l’escenari B és “el que sembla més probable” en “les properes setmanes o mesos” i en el qual han centrat les recomanacions a seguir.

Agafant aquest escenari com a model, plantegen la necessitat fer una transició des del recompte cas per cas a la integració de les infeccions per SARS-CoV-2 als sistemes de vigilància sentinella d’altres infeccions respiratòries. Per fer-ho efectiu, mencionen la necessitat de millorar la representativitat sociodemogràfica i d’estendre la recollida durant tot l’any i no només durant l’hivern, entre d’altres. També aposten per enfortir sistemes ja existents com el monitoratge de les aigües residuals o fer un mostreig aleatori de la comunitat a través de tests d’antígens ràpids de manera periòdica, entre d’altres.