Segons xifres de les Nacions Unides, ja són més de mig milió les persones que han fugit d’Ucraïna per la guerra i, un cop fora del país, busquen asil per Europa. Els últims dies a Barcelona ja hi han començat a arribar els primers ucraïnesos que cerquen refugi lluny de l’ofensiva russa i una setantena han picat aquest dimarts a la porta del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) de l’Ajuntament.

És el cas d’Oleksandr Marchenko, que no fa ni 24 hores que s’ha retrobat amb la dona i els fills a la ciutat. Ell va fugir d’Ucraïna dijous, quan va esclatar la guerra, i poc després ho va fer la resta de la família. Ha estat un periple llarg: van partir d’Odessa—la ciutat on vivien, al sud del país—, van travessar Moldàvia per carretera i van arribar a Romania, des d’on finalment han volat fins a l’aeroport del Prat.

Arriben primers ucraïnesos a Barcelona
Oleksandr Marchenko i la seva família, a les portes del SAIER

Ara s’allotgen a casa d’amics i han demanat ajut al SAIER: “No podem tornar a casa i tenim tota la nostra vida allà. No tinc cap pla. El primer que volíem fer és venir aquí i preguntar perquè realment no sabem què fer“, relata Marchenko, compungit. Al servei municipal els han recollit les dades i els han citat a una xerrada en què se’ls informarà sobre com sol·licitar protecció internacional a l’Estat.

“Fins que no vius la guerra, no saps què és”

Com la família de l’Oleksandr, cap al migdia al SAIER hi havia almenys 15 ucraïnesos més. Lina Vysotska fa 18 anys que resideix a Barcelona i acaba de rebre la seva mare, l’Oksana. Ella va partir en cotxe de Butxa, a pocs quilòmetres de Kíev, va passar la frontera amb Polònia i va agafar l’avió en direcció al Prat a Varsòvia. Han estat cinc dies de fugida i amb el neguit de deixar marit, cosins i avis sota els bombardejos.

Arriben primers ucraïnesos a Barcelona
Lina Vysotska explica el periple de la seva mare a betevé

“Viuen en un edifici de 16 plantes, al peu hi ha com uns trasters i allà estan. La comunicació és molt dolenta, a vegades podem parlar amb ells i rebre missatges per saber si són vius”, narra Vysotska. I sentencia: “Fins que no comences a patir la guerra, realment no saps què és”. Des que va esclatar la invasió russa, el servei d’atenció a migrants del consistori ha atès gairebé 300 persones per motius relacionats amb Ucraïna.