L’arribada de l’hivern dificulta molt el dia a dia dels col·lectius més vulnerables. Segons l’últim balanç de la fundació Arrels, a Barcelona hi ha quasi 1.300 persones que dormen al ras i que “han de combatre cada nit l’intens fred”. Víctor Sáez, un dels educadors socials d’Arrels, explica que “amb l’arribada del fred, el gruix d’usuaris que s’han desplaçat fins al centre ha crescut”.

Els equipaments públics, com les biblioteques, estan tancats. No saben on anar si no és aquí.
Víctor Sáez, educador social Fundació Arrels

Sáez explica que atenen unes 70 persones pel torn de matí i unes 70 més pel torn de tarda. Lamenta, però, que el coronavirus ha obligat a reduir notòriament l’aforament de les instal·lacions, un fet que no els permet acollir tota la demanda que voldrien.

Menjar, aigua calenta i bugaderia…

Arrels proporciona als sensesostre diverses facilitats. Durant el torn de matí es poden servir cafès i menjar, a més d’un espai on esmorzar tranquil·lament mentre llegeixen el diari o juguen a jocs de taula. A més, els que ho demanen poden fer ús de les dutxes i d’un servei de bugaderia per rentar la roba.

“Aquest hivern ha estat el pitjor”

El Walter fa més de 20 anys que dorm al ras. Ha viscut a diverses ciutat, com Osca o Pamplona, i des de fa quatre anys viu als carrers de Barcelona. Assegura que “aquest hivern ha estat força més complicat que els altres”.

Jo dormo amb un sac i amb mantes, però contra el vent no hi ha res a fer… Es passa fred.
Walter, usuari de la Fundació Arrels

Ell, com altres sensesostre de la ciutat, s’apropa quasi cada matí a alguna de les fundacions socials per buscar recer. Allà “la temperatura és agradable”, diu, i a part també alimenta la seva vida social conversant o fent jocs de taula amb altres usuaris.

Gran demanda de roba d’abric

Des de la fundació alerten que la demanda de roba d’abric ha crescut amb l’arribada del fred. Sáez apunta que les peces més sol·licitades són els sacs de dormir, les mantes, les jaquetes i els mitjons llargs.