Neu a Collserola el dia 20 de març de 2018

A poc a poc els models van definint la situació meteorològica i ja sembla clara la interacció de la massa d’aire freda amb una de molt més humida. Això vol dir que els mapes apunten cap a una més que probable gran nevada al centre peninsular.

El xoc de masses d’aire, a la península

El xoc d’aquestes dues masses d’aire es fa cada cop més evident que es podria donar en zones extenses de la península i dependrà, en gran mesura, d’una profundíssima borrasca que tindrà ja el seu primer embat aquest mateix dijous.

La borrasca ja estarà totalment formada divendres, 8 de gener. Imatge: wetterzentrale

El moviment de la borrasca, clau per determinar l’abast de la nevada

Un cop entri pel golf de Cadis, el moviment que faci la borrasca marcarà la magnitud i l’abast d’aquesta probable gran nevada que molts mapes indiquen que podria ser històrica al centre i est de la península.

neu acumulada prevista pel model GFS. font:wetterzentrale

Els últims models apunten una gran nevada al centre i est de la península. Indrets com Castella-la Manxa, Madrid, Terol, Sòria o interior del País Valencià seran probablement els indrets on més quantitat de neu es podria acumular, amb més de 50 cm en algunes capitals de província.

EFI per neu, que ens indica en tonalitats vermelloses el grau d’excepcionalitat de l’episodi dels propers dies.

De fet, el producte “extreme forecast index” (EFI) ja indica amb tonalitats vermelloses que podríem estar davant d’un episodi històric en aquestes àmplies zones del centre peninsular.

A Catalunya, probable nevada important a l’interior

Tot i que el plat fort s’entreveu al centre peninsular, entre el sistema Bètic i el sistema Ibèric, la veritat és que cada cop hi ha més mapes que aposten per una nevada important a l’interior de Catalunya entre dijous i el cap de setmana, amb un possible màxim entre dissabte i diumenge.

Molts models insinuen que el fred d’aquests dies podria quedar estancat durant moltes hores en cotes mitjanes i baixes, alhora que aniria entrant la massa d’aire humida del sud.

En vermell, els llocs on podria nevar segons el model ICON. Font: meteociel

En aquest supòsit, sí que hi podria haver una nevada important a l’interior de Catalunya a gairebé qualsevol cota (de l’interior del territori) i mantenir-se durant pràcticament tot l’episodi.

Tant és així que el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diversos avisos de perill relatiu respecte a aquesta possible situació, sempre sobretot a l’interior i a hores d’ara encara amb un alt grau d’incertesa.

A Barcelona, risc de nevada al Tibidabo dins de la prudència

La situació a Barcelona es fa complicadíssima de preveure. Dies enrere semblava que la possibilitat de veure neu s’esvaïa, però avui alguns mapes tornen a marcar una possibilitat de nevades. La gallina dels ous d’or serà la cota de neu: ara mateix la majoria de models no retiren l’aire fred i mantenen una cota de neu d’entre els 400 i els 600 metres. Si això es compleix, podríem parlar d’una nevada maca al Tibidabo.

Sigui com sigui, ens encaminem cap a un més que possible episodi de pluja i temporal marítim. I, de moment, sense tancar la porta a la possibilitat de veure neu a Barcelona, ni a curt ni a mitjà termini.

Quedarà per veure també si aquest episodi acaba esdevenint una onada de fred o no, un fet que, tot i el fred que arrosseguem de fa dies, encara no ha complert els criteris establerts per ser catalogat com a onada de fred. Tot i això, cada cop sembla més clar que sí que podria acabar esdevenint una onada de fred.

Sigui com sigui, són mapes que canvien constantment i es tracta d’un pronòstic a mitjà termini i amb un grau d’incertesa elevat. Caldrà anar confirmant aquest pronòstic, o no.

El que sembla clar és que els Reis vindran carregats d’or blanc a la península. On, quan i en quina quantitat són les variables que encara s’han de definir.