Que hem acabat el 2020 amb fred i l’hem començat igual és una evidència. Però malgrat tot, tècnicament no es pot parlar (si més no encara) d’onada de fred.

temperatures mínimes de dilluns 4 de gener

Sense una definició única

Malgrat ser un concepte força utilitzat, l’onada de fred no té uns criteris únics i, tot i que hi ha molts factors en comú, el cert és que hi ha algunes petites diferències i matisos en funció de l’estament que la defineix.

Així, tot i que la durada mínima estipulada sembla clara i s’estableix en un mínim de tres dies, els llindars i l’extensió marquen aquestes petites diferències.

El percentil 2 del Meteocat

Un dels més utilitzats és el criteri del Meteocat, que estableix superar un mínim de tres dies consecutius el llindar de temperatura mínima que marca el percentil 2 de les dades (desembre a febrer) del període 2010-2019.

Temperatures mínimes que s’haurien de superar per considerar-se onada de fred segons el percentil 2 del Meteocat. Font: Meteocat

Aquest tecnicisme, equival a dir que en el cas del centre de Barcelona hem de registrar durant un mínim de tres dies seguits una mínima inferior als 2,3 ºC, un fet que, de moment, no ha passat durant els darrers dies.

Es tracta d’un fet que tampoc no ha passat a la resta de Catalunya. Així, els prop de -7 ºC registrats a Puigcerdà el dia 2, disten molt dels -10 ºC que marca el llindar; igual que els -3,1 ºC de Girona (per -5,6 ºC del llindar) o els -1,4 ºC de Lleida (pels -5,8 que marca el llindar).

Es compleix per tant la premissa de la duració (fa més d’una setmana que tenim fred) però no el valor mínim de referència (si més no de moment). Un valor que, es podria superar, segons el mapa d’avisos del Servei Meteorològic de Catalunya. els propers dies

avís per fred per dimarts 5 de gener

L’AEMET, un criteri diferent

En el cas de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) el criteri, tot i ser semblant, varia una mica.

Llindars del percentil 5 dels mesos de gener i febrer (període 1971-2000). Font: AEMET

En aquest cas es fa servir el percentil 5 (una mica menys estricte que el Meteocat) però del període 1971-2000 (amb dades menys “escalfades” que les actuals en un context inequívoc de canvi climàtic).

A més a més, l’onada de fred definida per l’AEMET fa necessària una mínima extensió territorial per poder parlar d’onada de fred. Així, es necessita que un 10 % de les estacions meteorològiques d’un territori superin els llindars del percentil 5 dels mesos de gener i febrer, que en el cas de Barcelona (aeroport) se situen en 0,3 ºC (una dada a la qual tampoc s’ha arribat en aquest episodi actual).

I doncs, serà una onada de fred o no?

Dependrà del fred que faci en dies propers i dependrà probablement també del criteri que se segueixi.

A hores d’ara sembla molt poc probable que amb el criteri del Meteocat es pugui acabar parlant d’onada de fred, ni a Catalunya ni, per descomptat a Barcelona.

Avís per fred per a dimarts 5 de gener. Font: AEMET

En el cas de la península la situació pot ser bastant diferent i, a criteri de l’AEMET, podríem dir que és probable que es pugui acabar parlant d’onada de fred en algunes zones peninsulars (com la Meseta) sense acabar-ho de descartar tampoc a l’interior de Catalunya. En aquest sentit, ja ha activat diversos avisos per temperatura mínima per avui i els propers dies.

Onades de fred: cada cop menys i de menys durada

El que sembla clar és que parlar d’onada de fred amb aquests criteris serà cada vegada més complicat en un context clar de canvi climàtic.

Episodis d’onada de fred durant els darrers anys. Font: AEMET

Un estudi de l’AEMET posa de manifest que les onades de fred van a la baixa, tant en durada, com en extensió com en nombre d’episodis.

En el cas de Catalunya, cal remuntar-se el febrer del 2018 per trobar un episodi d’onada de fred. Altres episodis recents són el de 2015 i 2012, la darrera vegada que va glaçar de manera general a Barcelona