Aquest braç robotitzat és d'una precisió extrema i permet trobar dintre del cervell els focus on s'originen les descàrregues elèctriques que causen les crisis epilèptiques. RODRIGO ROCAMORA, cap de l'unitat d'epilèpsia Hospital del Mar "Con la introducción de esta nueva tecnología nosotros estamos siendo capaces de realizar implantaciones con epilépsias altamente complejas que no podian ser operadas facilmente porque o bien no había ninguna lesión que se podía ver facilmente en la resonancia magnética, o bien estaban estas lesiones muy cerca de áreas elocuentes que no se podían tocar o bien había múltiples lesiones y no se sabía qual de ellas generaba la crisis." Les tècniques de diagnosi utilitzades fins ara no permetien tanta precissió i les intervencions quirúrgiques eren molt més complexes i llargues amb els consegüents riscos que això suposa. De moment el robot rosa s'ha utilitzat amb cinc pacients i les intervencions han estat tot un èxit. AROA GARCÍA, pacient Des de la Federació Espanyola d'Epilèpsia celebren que un hospital públic hagi fet una adquisició com aquesta ja que canviarà la vida de molts pacients que, diuen, estaven condemnats per la malaltia. ROCIO MATEO, presidenta de la Federació Espanyola d'Epilèpsia Des de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar estan convençuts que lús d'aquest nou aparell marcarà un abans i un després en els pacients que se'n podran beneficiar.

El nou robot de l’Hospital del Mar s’anomena Rosa i posa la sanitat pública al capdavant del tractament de l’epilèpsia. Amb aquesta nova tecnologia, els metges aconsegueixen augmentar la precisió i l’eficàcia de les intervencions, que es basen en l’extracció de la zona del cervell afectada pel focus on s’origenen les descàrregues elèctriques, causants de les crisis epilèptiques.

El doctor Rodrigo Rocamora, cap de la Unitat d’Epilèpsia, explica que “el robot permet operar epilèpsies altament complexes per a les quals abans no es preveia la cirurgia“. Actualment, només es planteja la possibilitat de practicar una cirurgia al 30% dels malalts d’epilèpsia, que no responen als tractaments farmacològics. Amb aquest robot s’amplia el nombre de pacients que poden trobar un tractament a la malaltia.

El cost del robot Rosa ha estat de 200.000 euros i ja s’hi han practicat cinc intervencions, en les quals no hi ha hagut cap complicació quirúrgica. La primera intervenció es va realitzar el mes de gener passat.

Es calcula que a tot l’Estat hi ha 400.000 persones que conviuen amb l’epilèpsia i l’Hospital del Mar és el primer hospital públic de l’Espanya que disposa d’aquest enginy.