Els espais de la ciutat amb més pressió turística són també els indrets que més han canviat durant la desescalada. La plaça Reial n’és un. S’ha convertit en un punt de trobada per a les famílies amb infants, que omplen la plaça sobretot als vespres per jugar amb bicis i patinets.

Els veïns del Gòtic expliquen que fins ara la plaça Reial era un espai a evitar amb els infants, per l’alt volum de turistes i el tràfec de les terrasses, sempre plenes. Ara hi ha més espai lliure i no tots els locals de restauració han reprès l’activitat, i això afavoreix que sigui un espai amable per a les famílies.

“La plaça està buida i s’hi pot jugar perfectament, i abans ni ens plantejàvem venir”, explica un veí que aquest dimecres al migdia ha baixat amb la seva filla a jugar amb una bici i un patinet. També hi ha barcelonins d’altres barris que ara es retroben amb la plaça després d’anys de no anar-hi: “Ahir vam venir del Poblenou i en Bruno va fer amics i avui hi hem tornat“, explica un pare de família.

La reconversió de la plaça és tal que aquest dijous a la tarda hi ha una convocatòria per fer-hi una trobada familiar amb pica-pica, segons un cartell que difonen les entitats veïnals del Gòtic.

Terrasses a mig gas

Aquest dimecres al matí, de 12 locals de restauració que rodegen el perímetre de la plaça, només n’hi havia quatre d’oberts, amb moltes taules disponibles. “Estem contents perquè han tornat els barcelonins, però amb això no paguem les factures“, explica l’encarregat del Bar Glaciar.

“Hem mantingut els preus”, assegura el propietari de la Cerveseria Canarias, i amb això no n’hi ha prou per suplir els turistes, que “són la nostra principal clientela”. En canvi, a l’altre extrem de la plaça, el grup propietari del restaurant Rossini ha decidit no obrir encara perquè, amb el poc moviment que hi ha, “no surt a compte treure els treballadors de l’ERTO”.