La Generalitat fa una crida per trobar mentors per oferir suport a ciutadans ucraïnesos, una forma més de col·laboració solidària que encara no s’ha posat en marxa però que esperen que en les pròximes setmanes s’activi. Ho ha explicat Mireia Mata Solsona, secretària d’Igualtats de la Generalitat, al programa ‘Via 15’, de betevé.

La mentoria és una figura de voluntariat ciutadà que amb una dedicació a la setmana permet fer un acompanyament a les persones refugiades. Aquest acompanyament es basa a enfortir vincles amb el territori, sigui quina sigui la durada de l’estada, i també a ser persona referent.

Els àmbits d’aquest acompanyament són molt diversos: des d’assessorament per obrir un compte a un banc fins a resoldre dubtes sobre l’escolarització dels infants, temes quotidians i relativament senzills de gestionar per a un ciutadà de Catalunya però que poden suposar un obstacle important per a un nouvingut.

Evitar que dones i infants ucraïnesos caiguin en mans de màfies

Però la mentoria també té un paper important en el seguiment de les persones refugiades i a evitar que siguin víctimes d’estafes o de màfies. La Generalitat ha admès que li preocupa, i molt, el tràfic de persones en aquests moments i que prepara un dispositiu per evitar que les màfies s’aprofitin de dones i infants vulnerables acabats d’arribar d’Ucraïna.

Gràcies a la mentoria, explica la secretària d’Igualtats, es poden detectar situacions com per exemple “algú a qui li demanen diners per visites mèdiques” o “una dona a qui li ofereixen un allotjament gratuït i li guarden el passaport”. En aquest sentit, els mentors, juntament amb els ajuntaments de tot Catalunya, poden oferir una orientació que minimitza els riscos de ser víctimes de màfies.

El programa de mentoria, segons explica el Departament d’Igualtats i Feminismes, no s’activa en un primer moment, en què es focalitza l’atenció d’acollida d’emergència, per exemple amb el centre de refugiats que s’ha obert a Fira de Barcelona, sinó en una segona fase, un cop satisfetes les necessitats més urgents.

Què fer per ser mentor?

El govern català treballa de fa temps amb una xarxa de mentories per a persones refugiades i que demanen asil i per col·laborar-hi cal inscriure’s a la pàgina web de la Generalitat. També s’ha habilitat una pàgina dedicada a la crisi d’Ucraïna i en què els refugiats però també els ciutadans amb ànims de col·laborar-hi poden trobar informació.