ou tauró

Troballa inesperada la que va fer aquest diumenge la Guàrdia Urbana a la platja de la Nova Icària de Barcelona. Una de les barques del Grup de Platges va localitzar un ou que inicialment semblava de tauró embrionat flotant a la vora del mar. Davant d’això, un membre del cos, que té formació veterinària, el va agafar i el van portar a aigües més profundes amb l’objectiu de preservar-lo.

Segons el CRAM, és un ou de rajada

La troballa de la Guàrdia Urbana és difícilment identificable com a ou de tauró. Sembla una petita bossa negra de menys de 10 centímetres que recorda un ratpenat. El cas, però, és que hi ha diverses espècies que fan ous amb formes similars com ara la rajada o la tintorera. Davant del dubte, betevé ha consultat amb experts del CRAM, que han assegurat que es tracta d’un ou de rajada, molt més habitual a la costa de Barcelona.

La responsable d’Àrea Clínica i de Rescat del CRAM, Lucía Garrido, reconeix que els ous de rajada i de tauró es poden confondre fàcilment perquè tenen un aspecte similar i, de fet, són de la mateixa família. Tot i això, els de tauró són més allargats, com en forma de flauta i tenen un color més groguenc, mentre que els de rajada són marró fosc.

Què hem de fer si ens trobem un ou de rajada o tauró?

El més habitual és trobar carcasses buides, és a dir, l’estructura que protegia l’ou. També pot ser, però, que l’ou estigui embrionat. Garrido assegura que si el llancem al mar és molt difícil que sobrevisqui i el més normal és que acabi servint de menjar a algun altre espècie. Tant les rajades com els taurons dipositen els ous amb uns mena de filats en alguna zona o estructura fixa que sigui resistent a les corrents marines i així no es puguin moure.

Si, pel motiu que sigui, els ous embrionats es desprenen d’aquests filaments és difícil que sobrevisquin. Hi ha centres especialitzats que recullen aquests ous embrionats, però Garrido explica que Catalunya no en disposa de cap. Per tant, si ens trobem un ou embrionat el millor que podem fer és deixar-lo un altre cop al mar allà on l’hem trobat i on almenys tindrà “una oportunitat de sobreviure”.