Foto: Julia Gostischa @maralavista

Gavines, meduses o petits peixos que neden entre les cames dels banyistes no són els únics habitants de les aigües de Barcelona. De fet, a les platges de la ciutat hi ha un centenar d’espècies de peixos, però més enllà, a mar obert, hi ha una fauna diversa que viu davant de la costa de la ciutat.

Taurons, catxalots, balenes, dofins, peixos lluna, tonyines, tortugues o calderons són algunes de les espècies que es poden trobar unes milles endins de la costa de Barcelona. La biòloga marina i fotògrafa Julia Gostischa ha capturat aquests animals amb la seva càmera, a bord del Ria de Ferrol, una embarcació tradicional de fusta del 1949, del projecte Mar a la vista, amb què organitzen rutes per observar sobretot cetacis.

El salt d’una balena, un moment únic

Per la biòloga, un dels moments més impressionants que ha viscut a la costa de la ciutat ha estat poder observar el salt d’una balena rorqual comú a 10 milles de la costa. Explica que aquest cetaci és el segon animal més gran del planeta i pesa unes 40 tones. “La grandària en fa difícil el salt”.

La tintorera a la costa de Barcelona

També destaca l’albirament d’un tauró, una tintorera. Tot que hi ha diferents espècies d’aquest animal és difícil de veure, ja que no necessita pujar a la superfície.

Un projecte per albirar els cetacis de la costa barcelonina

El capità del veler, Sergi Basoli, explica que tot va començar fent sortides amb caiac pel Mediterrani. En aquestes rutes va albirar balenes al Garraf i a Llafranc i aleshores va pensar que per força havien de passar per Barcelona. Amb aquesta idea es va iniciar Mar a la vista, que organitza excursions per albirar i conscienciar sobre la fauna que tenim a tocar de la ciutat. Explica que, tot i que “no és la costa de Califòrnia, no hi ha una gran concentració d’animals i a vegades la mar és força desèrtica, es poden fer albiraments sovint”.

Rorqual comú | Foto: Julia Gostischa @maralavista

Aus marines com el gavot

Les observacions de la costa barcelonina també han permès veure aus marines com el gavot, més habitual del nord de l’Atlàntic. El fraret, l’ocell de tempesta o la baldriga són alguns dels ocells marins que sobrevolen el mar Mediterrani barceloní. Les aus s’associen amb els animals per facilitar-se la pesca i busquen el menjar amb què els cetacis s’alimenten a la superfície.

El peix lluna de fins a dos metres de llarg

En aquestes aigües hi abunden els peixos, entre els quals destaquen les tonyines, que salten com dofins per pescar peixos petits. Un altre que hi habita és el peix lluna, curiós per la seva forma rodona i la mida, de fins a dos metres de llarg.

Els dofins, uns barcelonins més

La fauna més espectacular de veure en aquesta zona de la Mediterrània són els cetacis per la seva grandària. En aquesta zona hi ha vuit espècies habituals. A Mar a la vista han pogut albirar balenes de barba i rorquals comuns, i també dofins, que de fet són habituals de la zona i fàcils d’observar. El dofí mular, l’espècie més coneguda; el dofí llistat, que és més petit i amb franges negres i blanques, i el dofí comú, tot i que no és gens comú en aquesta zona, s’han pogut veure en alguna ocasió, segons explica la biòloga Gostischa.

En aquest aquari barceloní també hi ha calderons, el gris i el comú, que pot arribar a fer sis metres de llargada. I també hi ha dos superbussejadors: el catxalot, un animal molt gran de fins a 18 metres de longitud i que habita entre 1.000 i 2.000 metres de profunditat, i el zífid, que des del veler Ria de Ferrol no han pogut albirar i que es pot trobar fins a 3.000 metres sota la superfície.

El projecte Mar a la vista vol conscienciar a través de les excursions que organitzen a bord del veler de la situació de la fauna marina. Per això, expliquen que de vegades no hi ha albiraments, però aquesta és la realitat dels animals que habiten aquestes aigües i si hi ha sort i en poden veure, intenten captar-ne les imatges mantenint tota la seguretat per als animals, com no acostar-se amb vaixell amb motor a 60 metres dels cetacis.