(EFE/Redacció) El Tribunal Suprem ha tombat els projectes lingüístics de dues escoles de la província Barcelona per no complir amb un mínim del 25 % de castellà en l’ensenyament. Un dels centres afectats és l’Escola Bogatell, que es troba a la ciutat, concretament, al barri de la Vila Olímpica del Poblenou. El segon centre afectat està al municipi d’Abrera, al Baix Llobregat, i és l’escola Josefina Ibáñez. La decisió del Suprem arriba després de rebutjar els recursos de cassació que va interposar la Generalitat en considerar que manquen de motivació i “no s’ha fonamentat suficient”, segons ha avançat l’Agència EFE.

La Generalitat va assegurar que la decisió del TSJC podia ser “greument danyosa per als interessos generals” i va argumentar falta de legitimació dels denunciants, cosa que l’alt tribunal ha rebutjat. La presidenta de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada, ha valorat molt positivament aquestes providències perquè demostren que independentment que estiguem bloquejats amb el 25 % els centres han de programar assignatures en castellà: “La gent s’ha pensat que el 25 % no és vàlid”, ha lamentat Losada, que ha recordat que el castellà “és llengua vehicular a l’escola catalana” perquè ho marca la llei.

El Suprem tomba el recurs d’Educació contra la sentència que marca un 25 % de castellà a l’escola

En les sentències de març del 2021 recorregudes per la Generalitat, es reconeixia a les famílies “un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular, en proporció raonable” que “a falta de la seva concreció” s’ha de fixar en un mínim del 25 %. El TSJC va anul·lar l’any passat els projectes lingüístics de tots dos centres per no preveure “el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial, juntament amb el català, i anul·lar igualment qualsevol altre projecte lingüístic” en cas que “incorri en igual defecte”.