El Departament d’Educació presentarà en els propers cinc dies un recurs a la interlocutòria del TSJC que requereix al govern català el compliment del 25 % del castellà a tots els centres educatius de Catalunya. Cambray ha titllat el text “d’aberrant” i ha assegurat que s’extralimita de les seves competències. També ha volgut destacar que dos dels cinc magistrats han presentat un vot particular en el qual diuen que aquesta interlocutòria no te raó.

El conseller ha dit que l’aprenentatge de les llengües no va de percentatges i que en els propers anys hi haurà més català a les escoles. A més, ha deixat clar que “un mestre, un professor, no tria la llengua que es fa servir a l’aula” i ha llançat un missatge de “tranquil·litat” a les direccions. També ha qüestionat la legitimitat de l’entitat Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), l’associació que ha impulsat els processos judicials contra la immersió lingüística.

Josep Cambray ha reclamat el “màxim consens polític, social i pedagògic” en defensa del català, en referència a la modificació de la Llei de política lingüística pendent al Parlament.

15 dies per executar la sentència

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a la conselleria d’Educació que executi en un màxim de 15 dies la sentència que obliga a impartir almenys un 25 % d’hores lectives en castellà. El TSJC ha requerit al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que “dicti les instruccions i estableixi garanties de control” perquè tots els alumnes del sistema educatiu català rebin almenys el 25 % d’hores de classe en castellà.

El tribunal ha pres aquesta decisió després de la petició que va fer l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) per forçar l’execució de la sentència. També mana a Cambray que l’informi del compliment d’aquestes mesures d’aquí a dues setmanes. A més, requereix a l’Alta Inspecció educativa que verifiqui el compliment de les mesures i n’informi el tribunal.

Execució forçosa

L’alt tribunal català, en el seu escrit, argumenta que la Generalitat no està complint la sentència dictada per aquesta mateixa sala el 16 de desembre del 2020 i que va ser ferma el 20 de gener del 2022, per la qual cosa requereix que s’executi “forçosament”.

En el gruix de la sentència, incideix el TSJC, es reconeix la llibertat de la Generalitat per determinar els mitjans que consideri oportuns per fer efectiu l’ús vehicular de les llengües oficials, perquè “el que és determinant” no és el “mitjà sinó el resultat”.

“L’elecció del mitjà per garantir el resultat” que estableix la sentència és “facultat” de la Generalitat, però “el que no està en la seva llibertat és no actuar i permetre una situació contrària al mandat constitucional”, sosté l’acta.