L’Ajuntament de Barcelona ha decidit avançar una hora el tancament de les terrasses a les places del Sol, Vila de Gràcia, Virreina, Diamant i Revolució per tal de reduir el soroll nocturn. Per tant, els restauradors hauran de recollir les taules de l’exterior a les 23 h de diumenge a dijous i a les 0 h divendres, dissabte i vigílies de festiu entre els mesos d’abril i octubre. La resta de l’any només s’avança l’horari de tancament dels caps de setmana i vigílies de festiu.

El consistori preveu que aquestes mesures entrin en vigor a finals de mes, un cop acabi la festa major.

Més terrasses en horari nocturn a Gràcia

Per tal de compensar la reducció horària, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat que s’augmentarà el nombre de terrasses en horari nocturn sense ocupar el 15 % de l’espai públic. Així, les places del Sol, Vila i Diamant podran disposar de dues taules més per local des de les 20 h fins al tancament. En canvi, la plaça del Raspall perdrà la terrassa extraordinària que va sumar durant la pandèmia amb l’objectiu de garantir el descans veïnal.

Les terrasses dels Jardins de la Mediterrània de Sants tancaran abans per evitar el soroll

Altres mesures per reduir el soroll nocturn

L’Ajuntament calcula que el ple beneficiarà 700 veïns i afectarà una trentena de locals de restauració. També preveu altres mesures com ara instal·lar taps de plàstic a les taules i les cadires, reclamar als restauradors que llencin els envasos de vidre als contenidors durant el dia i que les terrasses s’apilin a l’espai públic. El consistori també limita el nombre de concerts i esdeveniments nocturns.

El soroll a les nits supera en 3 decibels els límits permesos

Segons els sonòmetres situats a les places de Gràcia, considerades una zona acústicament tensionada en horari nocturn (ZATHN), en aquests carrers i places se superen de forma continuada en tres decibels els límits permesos a les nits.

Mesures antisoroll en altres zones de la ciutat

Badia també ha anunciat que es reduirà l’hora de tancament dels establiments i les terrasses situats a la plaça dels Jardins de la Mediterrània de Sants-Montjuïc. D’aquesta manera, els locals hauran de tancar a la 1.30 hores entre setmana i a les 2 h els divendres, dissabtes i vigílies de festius, mentre que pel que fa a les terrasses, el tancament s’avançarà fins a les 23 h entre setmana i divendres, dissabtes i vigílies de festiu fins les 24 hores.

Aquestes restriccions per reduir el soroll als districtes de Gràcia i Sants-Montjuïc se sumen a les que es van anunciar la a quatre zones de Ciutat Vella. Als carrers de Joaquín Costa i dels Escudellers i les places dels Àngels i de George Orwell avancen el tancament de restaurants, terrasses i supermercats i es limita el nombre de persones per taula.

A principis d’agost, l’Ajuntament també va avançar una hora el tancament de les terrasses de bars i restaurants al carrer d’Enric Granados, considerat zona acústicament tensionada en horari nocturn (ZATHN). El consistori també considera aquest vial una zona saturada de terrasses i no permetrà la instal·lació de més.