Treballadors de presons asseguren que el sistema penitenciari català “està gangrenat i s’ha de tallar de soca-rel”. En una roda de premsa al Col·legi de Periodistes aquest dimarts al matí han qualificat les polítiques del govern català de “bonistes” i les han identificades com el principal problema a les presons pel que fa a seguretat. “Les faltes surten gratis als interns”, ha afirmat una funcionària de vigilància de la presó de Mas d’Enric, a Tarragona, on va morir la cuinera assassinada a mans d’un intern. Per això, reclamen més personal i eines, així com ser reconeguts com a agents de l’autoritat.

Segons ha explicat, els treballadors de les presons es troben “lligats de mans i peus”, ja que el sistema penitenciari català “s’ha tret de la màniga circulars que no ens deixen treballar”. “No confien en els seus professionals, pensen que anem a la presó a agredir els interns”, ha dit la funcionària. Els treballadors també s’han defensat de les declaracions “incendiàries” de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i han dit que “no som torturadors”.

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts i reiteren l’exigència de dimissions
Els treballadors no bloquejaran els accessos als centres penitenciaris en una treva en principi fins dimecres

Vigilants sols a mòduls amb 100 interns i agressions sense càstig

A la roda de premsa han relatat que el dia a dia de molts funcionaris consisteix a vigilar tot sols mòduls amb 100 interns amb casuístiques molt diferents, alguns amb problemes psiquiàtrics i, asseguren, sense garanties de seguretat. “Estic sola amb un bolígraf i un walkie-talkie que sovint no funciona”, ha dit una vigilant de Quatre Camins. “Si els meus companys m’escolten, vindran, deixant les seves plantes desateses, sabent que depèn com ho facin poden ser expedientats”, ha afegit.

La funcionària de Mas d’Enric ha afirmat que els presos tenen impunitat i que hi ha agressions a treballadors que no són castigades. “Quan ens falten el respecte no tenim cap mitjà perquè aquesta falta sigui corregida”, ha dit la funcionària. “Si una falta petita no es corregeix, després n’hi ha de més grans, fins que hem creuat la línia vermella que s’ha endut la vida de la Núria per davant”, ha afegit.

Justícia reforçarà de forma immediata la seguretat dels treballadors del CIRE a les presons
El Govern emplaça els sindicats a negociar i els cita per informar de les primeres conclusions de l’informe sobre la mort de la cuinera

Demanen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó i els segueixen plantant

Els treballadors de presons segueixen exigint les dimissions del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, com a condició indispensable per asseure’s a una taula de negociació. “No entenem per què no dimiteixen”, han dit a la roda de premsa, i han demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que cessi la cúpula penitenciària. Sobre la mà estesa que ha ofert Ubsart als sindicats en diverses ocasions han dit que “no volem mans tacades de sang”.

Aquest dilluns el govern català va convocar les organitzacions sindicals a dues reunions, una al matí i l’altra a primera hora de la tarda. Els sindicats, però, van plantar l’executiu català i van decidir no acudir-hi. Aquest dimarts al matí, s’ha tornat a repetir. Justícia havia emplaçat de nou els sindicats a una altra reunió per explicar-los noves mesures de seguretat.

Treva a les presons

Després d’un dilluns amb bloquejos a diverses presons catalanes, inclosa la de dones de Wad-Ras a Barcelona, els treballadors aquest dimarts han decidit no tallar els accessos a les entrades dels centres penitenciaris. Una treva de 24 hores que ha coincidit amb la roda de premsa que han fet treballadors de presons al marge de la dinàmica sindical. En funció de com evolucioni la jornada preveuen reprendre les mobilitzacions.