(ACN/Redacció) El Departament de Justícia reforçarà de forma immediata la seguretat dels llocs de treball del CIRE a les presons, arran de la mort dimecres passat d’una cuinera del centre de Mas d’Enric a mans d’un intern. En una reunió amb el comitè d’empresa del CIRE i els familiars de la víctima, Justícia s’ha compromès a implantar en 48 hores tres mesures: presència de personal de vigilància, dispositius d’emergència per als treballadors i reforçar els serveis de cuina amb més personal.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha tornat a demanar als sindicats que acudeixin a les reunions per dialogar, ja que es posen en risc la seguretat dels treballadors i els drets de la població penitenciària. La consellera ha dit que “és urgent tornar a la normalitat perquè estan en joc la seguretat i els drets tant dels interns com dels treballadors”. El departament ha convocat els sindicats per aquest dimarts per informar-los de les primeres conclusions de l’informe sobre la mort de la treballadora a la presó del Catllar. Ubasart ha dit que no consta cap queixa de la treballadora cap a l’intern.

Mesures en cartera per millorar la situació a les presons

La consellera de Justícia ha detallat tot un seguit de propostes que l’executiu català volia presentar avui als sindicats en les dues reunions a les quals no s’han presentat, mesures que ha definit com “concretes i efectives, realistes i possibles”. Per exemple, ha subratllat, un “compromís d’estructuració” d’un programa que incorpora 111 professionals per intervenir en casos conflictius, que s’han incorporat de manera temporal aquest mes de març amb un pressupost de 20 milions d’euros i que l’executiu planteja consolidar.

També volien discutir amb els sindicats un acord per incorporar 407 nous efectius de reforç a les plantilles dels centres, un acord que el govern va prendre fa dues setmanes i que ara caldria calendaritzar i preparar. Ubasart s’ha mostrat convençuda que hi ha temps de fer-ho “abans que acabi el mandat”.

Una altra mesura passa per crear el que la consellera ha anomenat Unitats d’Intervenció Compensatòria, per atendre interns “amb comportament disruptius”. La creació d’aquests equips suposaria incorporar 185 persones a les plantilles de les presons i adequar espais a tots els centres. Aquesta mesura es treballa amb el Departament de Salut. “Hi ha el projecte i estem a temps per implementar una mesura que significarà un tomb en la seguretat i en la gestió dels centres”, ha afirmat Ubasart.

L’executiu també planteja reforçar els serveis i els tallers del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, on treballava la cuinera assassinada, amb personal de règim interior; o altres mesures de caire laboral com ara prioritzar la consecució de la jubilació anticipada per rejovenir les plantilles, la creació d’un cos propi de personal penitenciari, la creació d’una escola d’execució penal o la negociació d’un acord de condicions laborals, atès que el darrer és del 2006. “Havíem obert negociació i estem a temps de tancar aquest acord”, ha afirmat la consellera.

El dia a dia dins les presons, afectat pels bloquejos

Acabada la treva de diumenge, aquest dilluns al matí els funcionaris de presons han tornat a bloquejar els accessos a diversos centres penitenciaris. A Barcelona, a la presó de dones de Wad-Ras, a la Vila Olímpica del Poblenou, no s’hi permeten les visites ni es fan tallers. Les recluses tampoc poden anar al pati, però sí sortir de la cel·la per dutxar-se. Al matí també s’ha permès que els interns en tercer grau surtin i que els proveïdors hi puguin entrar aliments, així com els treballadors de cuina i infermeria. A les portes del centre, una vintena de treballadors han fet una protesta per demanar més recursos i seguretat a la presó. En aquest centre actualment hi ha 150 internes i 300 presos en règim de tercer grau.

El Departament de Justícia ha confirmat que les protestes afecten també el dia a dia dels interns a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1, Mas d’Enric o Wad-Ras. De fet, només Quatre Camins, Joves i Brians 2 han pogut obrir les cel·les.