protesta presons

(ACN) Els sindicats han plantat de nou el govern aquest dimarts i reiteren l’exigència de dimissions de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. La decisió dels representants dels treballadors manté l’enrocament entre ambdues parts i el conflicte a les presons catalanes arran de la mort d’una cuinera dimecres passat al centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès) a mans d’un pres que després es va suïcidar. El succés va causar la protesta de les plantilles, que des de la setmana passada bloquegen els centres penitenciaris i alteren, així, la vida a l’interior de les presons. Aquest dimarts, però, els treballadors han decidit no bloquejar les entrades als centres.

Una mena de treva

Alguns treballadors han explicat que l’aixecament dels bloquejos s’ha d’interpretar com una mena de treva que coincideix amb una roda de premsa que faran treballadors de centres penitenciaris al marge de la dinàmica sindical, aquest mateix dimarts a les 10 h al Col·legi de Periodistes, a Barcelona. En funció de com evolucioni la jornada es preveu que dimecres es puguin reprendre els bloquejos.

El govern ha insistit durant aquestes jornades que els bloquejos a les presons alteren la vida a l’interior dels centres, i que l’ambient es tensa per les situacions que es generen. Aquest dilluns 4.000 presos s’han hagut de quedar a les cel·les per manca de personal, segons les xifres que ha ofert l’executiu.

En canvi, en un comunicat conjunt els sis sindicats amb representació a les presons catalanes han desmentit que els presos hagin estat desatesos, i han assegurat que han gaudit del règim ordinari amb horari festiu, amb sortides al pati, botigues obertes, serveis sanitaris plenament atesos i àpats del dia distribuïts des de les cuines dels centres.

Reforç de seguretat

El Departament de Justícia ha anunciat aquest dilluns a la tarda que reforçarà de forma immediata la seguretat dels llocs de treball del CIRE a les presons. En una reunió amb el comitè d’empresa del CIRE i els familiars de la víctima, Justícia s’ha compromès a implantar en 48 hores tres mesures: presència de personal de vigilància, dispositius d’emergència per als treballadors i reforçar els serveis de cuina amb més personal.

En una roda de premsa a mitja tarda, la consellera Ubasart descartava qualsevol possibilitat que hi haguessin dimissions al seu departament i tornava a convocar els sindicats per a aquest dimarts per informar-los de les primeres conclusions de l’informe sobre la mort de la treballadora a la presó del Catllar, una reunió a la qual els sindicats han anunciat que no assistiran.