En el marc de la primera trobada d’entitats de tot Espanya en rebuig a les agressions transfòbiques al Centre LGTBI de Barcelona, diferents veus han assegurat que aquests delictes s’han disparat exponencialment en els darrers anys. De fet, la nit de dijous una usuària de Twitter va denunciar una discriminació trànsfoba als lavabos de la Sala Apolo. En la jornada hi ha participat Mar Cambrollé, presidenta de la Federació Plataforma Trans i activista a favor de l’aprovació de la llei trans.

En l’acte s’ha analitzat la situació actual i s’han destacat algunes de les discriminacions amb les quals conviu el col·lectiu. A més, s’ha denunciat que aquest any 375 persones trans han estat assassinades a tot el món, el 96 % dones.

Primera trobada d’aquesta envergadura

Aquesta ha estat la primera trobada entre associacions trans de tot Espanya per analitzar i reflexionar sobre la situació actual del col·lectiu. Un esdeveniment que, segons Cambrollé, les empodera: “Volem que les institucions i els partits polítics sàpiguen que estem organitzades i tenim veu pròpia”. L’activista ha assegurat que és una primera passa ferma i de molta importància, ja que demostra que estan “disposades a lluitar pels seus drets sense por” i que “no tenen res a perdre, només a guanyar”.

No tenim res a perdre, només a guanyar: drets i dignitat”
Mar Cambrollé, presidenta de la Federació Plataforma Trans

Cambrollé ha deixat clar que, si és necessari, aniran “davant de la justícia europea“. L’activista reconeix que una part del problema és l’entrada de l’extrema dreta a les institucions, però també lamenta que la justícia i política espanyoles no estan prou implicades en aquesta causa: “La responsabilitat de protegir les persones trans la té la Fiscalia General de l’Estat i el Ministeri d’Interior i els apel·lem perquè actuïn de manera urgent.”

Fustigació a les xarxes socials

Una inquietud que també ha estat molt present damunt d’aquesta taula de treball ha estat la fustigació que el col·lectiu rep a través de les xarxes socials. Cambrollé denuncia que reben insults, menyspreus i comentaris que “circulen de manera deliberada i impune”. Per això, demana que es tanquin els perfils als internautes que “fomentin l’odi” entre el col·lectiu.