homenatge doctora aleu

Dolors Aleu i Riera, nascuda a Barcelona l’any 1857, va ser la primera dona d’Espanya llicenciada en medicina i Barcelona l’ha volgut homenatjar. Aquest dissabte s’ha destapat una placa commemorativa a la façana de la casa on va viure, al carrer de Molist. Es tracta d’un acte que ha organitzat l’Ajuntament en el marc de les activitats del 25N i en què ha participat, també, l’associació de veïns del Park Güell-La Salut-Sanllehy i alguns familiars.

La metgessa dels més vulnerables

Aleu és considerada una figura cabdal per ser la primera metgessa de l’estat espanyol en una època en què les dones estaven relegades a les tasques domèstiques, però també perquè es va dedicar a tractar i cuidar persones vulnerables i, sobretot, dones i infants.

A més, va desenvolupar una tasca educativa i va publicar diversos textos divulgatius per a mares sobre l’atenció als fills, que van suposar un gran avenç en la societat del moment. També es va encarregar d’alertar dels riscos que podien comportar els hàbits de la moda femenina, a finals del segle XIX i principis del segle XX, com per exemple la cotilla, sobretot en la fisiologia respiratòria.

“L’avi en parlava com si fos una santa”

L’associació de veïns ha celebrat que es reconegués la doctora Aleu al seu propi barri, i els familiars també han aplaudit la decisió. Joan Cuyàs, el seu besnet, ha dit que era una dona molt treballadora i que es mereix que se’n destaqui la figura: “El meu avi en parlava com si la seva mare fos una santa. Era una dona molt treballadora i sempre n’havia sentit a parlar molt bé. És una dona, la besàvia, que es va avançar al seu temps.”

En l’acte també s’ha reivindicat que es destaqui la tasca de més dones que han tingut papers rellevants en la ciència, però també altres àmbits com la literatura o la investigació, en espais públics de la ciutat.