A les dues han estat les tres. Aquesta matinada hi ha hagut canvi d’hora i hem entrat a l’horari d’estiu. L’acció es duu a terme dos cops l’any per guanyar llum solar però cada vegada té més detractors que la consideren ineficient.

La pràctica d’avançar o endarrerir els rellotges dos cops l’any es va implementar el 1974, arran de l’encariment del petroli i la necessitat de reduir el consum d’energia. L’objectiu era beneficiar-se de més estona de sol als matins i no haver de recórrer a la llum artificial.

Més veus que demanen posar fi al canvi d’hora

Tanmateix, cada cop hi ha més veus que demanen posar fi a la mesura. Argumenten que és poc eficient —hi ha estudis que asseguren que l’estalvi només és de sis euros l’any— i que té un impacte negatiu en la salut dels ciutadans.

La Time Use Initiative, entitat sense ànim de lucre que proposa un debat públic sobre la gestió del temps, afirma que aquesta matinada entrarem en el “fus horari equivocat”. Demana als partits polítics que incloguin la fi del canvi d’hora als programes electorals per a les eleccions europees del juny.

El 2018, la Comissió Europea va presentar una proposta per eliminar els canvis d’horari, però no s’ha avançat més en el debat ni s’ha consensuat en quin dels dos horaris caldria quedar-se, si en el d’estiu o el d’hivern. De moment, tampoc s’ha adoptat cap termini encara per prendre una decisió i, per tant, haurem de continuar canviant d’horari cada mes de març i cada octubre.