Les xifres són contundents, un 18 % dels adolescents d’entre 14 i 17 anys han patit violència sexual. La més freqüent és a través d’internet (12,1 %) amb adults que intenten contactar amb ells per obtenir imatges o relacions sexuals, però també a través d’anuncis privats amb contingut pornogràfic. Les xifres les recull un estudi fet per la Universitat de Barcelona que també alerta que un 2,6 % dels adolescents és víctima d’explotació sexual, sobretot a través de relacions en què aconsegueixen recompenses a canvi de tenir sexe o fer-se fotos i vídeos de contingut sexual.

Imatges sexuals a canvi de regals

En alguns casos, els adults capten menors en espais públics com ara centres comercials, per establir-hi una relació i obtenir, a canvi, una recompensa. La responsable de l’estudi, Noemí Pereda, professora titular de Victimologia de la UB, explica que sovint els contactes es fan a través d’aplicacions populars entre els menors com WhatsApp o TikTok, amb la figura del “sugar daddy”, un home adult que ofereix regals a noies a canvi de sexe. “Això té a veure amb la banalització de la prostitució i la hipersexualització de la societat”, explica.

L’informe mostra que quan els adults fan contacte per internet busquen sobretot aconseguir imatges o vídeos sexuals. En casos de tocaments, penetració o sexe oral, el més freqüent va ser el contacte en persona, al carrer, al centre educatiu o a casa.

Regular l’edat d’accés a plataformes

L’estudi, el primer que es fa d’aquesta envergadura a tot l’estat dins aquest àmbit, reobre el debat sobre l’accés dels menors a les xarxes socials i algunes plataformes que no verifiquen l’edat dels usuaris. “No pot ser que un noi estigui jugant al Fortnite i li surtin tot d’anuncis sexuals”, lamenta Pereda, que demana regular el sector i que en el moment de crear un perfil, les companyies exigeixin un document identificador per comprovar l’edat.

Més agressions a noies

Més enllà de les xarxes, un 8,8 % dels menors d’entre 14 i 17 anys han patit violències sexuals per part d’iguals (companys o gent de la mateixa edat), mentre que un 3,3 % és per part d’adults. La victimització sexual a Espanya és més freqüent en noies (24 %) que en nois (11,2 %). “Cal actuar ja, tenim un problema real entre nosaltres”, denuncia Pereda. També reclama més formació i informació als adolescents per garantir connexions segures i educació sexoafectiva per prevenir relacions abusives. A més, apunta que cal millorar la formació del professorat i les famílies.