L’Associació contra el Càncer de Barcelona vol proposar a l’Ajuntament crear nous espais lliures de fum. Plantegen estendre la prohibició de fumar a marquesines, instal·lacions esportives a l’aire lliure o zones a prop dels instituts. L’entitat també defensa que s’han de respectar els drets dels no fumadors i assegura que a l’espai públic sovint han de respirar el fum del tabac, convertint-se així en fumadors passius.

Reunió amb el govern municipal aquest abril

L’associació traslladarà la seva petició al govern de Jaume Collboni aquest mes d’abril, quan tenen prevista una trobada amb la regidoria de Salut. A la reunió, també proposaran impulsar una campanya de conscienciació en espais d’educació no reglada, com entitats de lleure. Uns àmbits en què l’entitat ha detectat que no es treballa tant la sensibilització en els joves. De fet, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, aquest grup de població cada vegada comença abans a fumar. Un fet que atribueixen a les cigarretes electròniques.

Un de cada quatre estudiants d’entre 12 i 13 anys han consumit cigarretes electròniques

L’última enquesta publicada pel Ministeri de Sanitat al 2023, ESTUDES, assenyala que un de cada quatre estudiants de 12 i 13 anys declara haver consumit alguna vegada a la seva vida cigarretes electròniques, un 25,2 %. mentre que en els estudiants de 14 a 18 anys el percentatge augmenta a més de la meitat, al 54,6 %, i un de cada tres tabac convencional (33,4 %).

Amb aquestes dades sobre la taula, Pau Berbel, responsable de relacions institucionals de l’Associació contra el Càncer a Barcelona explica que els vapejadors s’han convertit en la nova porta d’entrada al consum de tabac entre els joves i que cal regular-ne l’ús. “La indústria els fa passar per menys nocius i, fins i tot, com una opció per deixar de fumar. Però són, en realitat, un factor de risc per al desenvolupament del càncer o bé un element que fomenta l’hàbit de fumar”.

Les xarxes socials, un element clau

En aquesta tendència hi tenen un paper clau les xarxes socials. Un estudi de l’observatori contra el càncer afirma que 9 de cada 10 joves consumeixen contingut d’influenciadors en què es publiciten els vaporejadors. I entre els joves que consumeixen aquest contingut, n’hi ha el doble que fumen que entre els que no el consumeixen.

De cara al 2030, l’objectiu de l’associació és aconseguir una generació lliure de tabac i que no hagi fumat mai.

Reducció de l’accés dels joves al tabac i als vaporejadors

L’Associació contra el Càncer de Barcelona apunta que el Pla integral de prevenció i control del tabac hauria d’incloure necessàriament la reducció de l’accés dels joves al tabac i als vaporejadors, la porta d’entrada al consum de tabac tradicional entre la població jove. Creuen que el pla representa “una oportunitat històrica” per construir el consens social i polític necessari davant la primera causa de mort prevenible al món. I que col·locaria Espanya a l’avantguarda en la lluita contra el tabaquisme, amb mesures que posin fre a les noves formes del tabac amb les quals la seva indústria pretén reinventar-se.