Aquesta matinada es fa el canvi d’hora 2022 i entrem a l’horari d’hivern: els rellotges s’endarrereixen i es fa fosc abans. Perdem hores de sol i això molts ho veuen com una mala notícia. Però experts del son consideren que hauríem de mantenir tot l’any l’horari d’hivern, perquè “és el que s’ajusta millor al temps solar que tenim per la nostra situació geogràfica”, explica a betevé María José Masdeu, coordinadora de la Unitat de Son de l’Hospital Universitari Parc Taulí.
Tot i això, per a la doctora Masdeu tots els canvis d’horari perjudiquen la nostra salut. És normal que els dos o tres dies següents després del canvi tinguem afectacions a la salut com sensació de trastorn d’horari i problemes per dormir. El desànim i el cansament al matí també són normals amb el canvi d’hora.
A l’estiu dormim menys i pitjor
En canvi, l’horari d’estiu ens redueix les hores de son i això és perjudicial per a la salut. Segons Masdeu, ens passa perquè guanyem hores de sol al vespre. Això fa que endarrerim el moment d’anar a dormir i la mateixa exposició lumínica ens fa més difícil adormir-nos. Consegüentment, l’endemà ens costarà llevar-nos a la mateixa hora de sempre. “El problema és la privació del son que, a la llarga, acabarà tenint conseqüències per a la salut en general”, explica Masdeu.
La privació del son amb el canvi d’hora té conseqüències per a la salut”
La privació del son, segons la doctora María José Masdeu, pot provocar-nos més riscos en el desenvolupament de malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió arterial o obesitat. A més, fer vida amb manca de descans pot afectar el rendiment laboral i escolar i provoca més accidents de trànsit.
Segons l’experta en son del Parc Taulí, el més important és que el rellotge biològic, que controla el funcionament del nostre cos, i el rellotge natural, responsable dels cicles de llum i foscor, vagin de la mà, sincronitzats. I que també ho facin l’activitat social i el temps laboral a través d’un horari compatible: l’horari d’hivern.
“No s’ha demostrat que s’estalviïn diners amb el canvi d’hora”
El canvi d’hora es fa en compliment d’una directiva de la Unió Europea i el motiu principal és estalviar energia i aprofitar les hores de sol per fer-les coincidir amb la jornada laboral. Tot i això, cada cop més veus qüestionen l’estalvi que això suposa. “No hi ha cap estudi contundent que demostri que s’estalvien diners amb el canvi d’hora. El que t’estalvies d’una banda, t’acaba afectant la salut”, conclou María José Masdeu.