final canvi hora eleccions europees 2024

(Agències) L’organització sense ànim de lucre Time Use Initiative (TUI), que promou el dret al temps a tot el món, ha exigit la fi del canvi d’hora a Europa als programes electorals que es presentaran de cara a les eleccions europees 2024, que se celebraran el 9 de juny. La petició de la plataforma, el principal objectiu de la qual és fomentar el debat públic sobre com organitzar col·lectivament el temps per millorar el benestar dels ciutadans, coincideix amb el canvi d’hora als rellotges europeus el proper 31 de març.

Segons ha informat aquest dilluns l’entitat, posar fi al canvi d’hora estacional per al 2026 és una de les 12 mesures incloses al manifest de la UE sobre polítiques de temps impulsat per TUI per garantir el dret al temps a Europa.

Afectacions a la salut i l’economia

L’organització ha defensat que la UE ha de posar fi als canvis d’hora estacionals perquè canviar els rellotges a una zona horària incorrecta “afecta negativament la salut individual i col·lectiva, així com l’economia”. També ha especificat que, en els darrers 30 anys, “s’ha demostrat que viure en zones horàries equivocades té un impacte negatiu en l’estalvi d’energia, en el risc de patir càncer i altres malalties, en el rendiment de treballadors i estudiants i en el PIB, entre altres qüestions”.

Afectacions al benestar i la cohesió social

En concret, segons l’organització, el 20 % dels ciutadans europeus i el 34 % de les dones amb fills “pateixen pobresa de temps”, cosa que els suposa “afectacions tant al benestar individual com a la cohesió social”. El full de ruta marcat al manifest de la UE se centra especialment en sectors que puguin experimentar un major impacte, com els serveis d’emergència i de transport, i inclou una campanya de sensibilització pública.