canvi hora a Espanya

A finals de març i d’octubre, arriba el canvi d’hora a Espanya. Fa temps que es parla de suprimir-lo; de fet, tant el Govern espanyol com la Comissió Europea estudien els efectes de mantenir els rellotges igual tot l’any. Però, fins quan durarà el canvi d’hora a Espanya? El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) recull que l’alteració de l’horari al març i a l’octubre es mantindrà, com a mínim, uns anys més. Ara bé, s’està en espera que la Comissió Europea i el Govern espanyol arribin a un acord per deixar de canviar l’hora.

Et detallem què és el que se sap fins ara.

Què diu el BOE sobre el canvi d’hora?

Segons els articles 2 i 3 del Reial decret 236/2002, el canvi d’hora es fa cada any l’últim diumenge del mes de març i el darrer d’octubre. Aquest mateix decret també estableix que el Govern espanyol ha de publicar el calendari amb les dates concretes del canvi d’hora per als propers cinc anys. Per tant, si res no canvia, fins al 2026 aquests seran els dies en què haurem de modificar les busques dels rellotges:

  • 2023. Diumenge 26 de març i 29 d’octubre
  • 2024. Diumenge 31 de març i 27 d’octubre
  • 2025. Diumenge 30 de març i 26 d’octubre
  • 2026. Diumenge 29 de març i 25 d’octubre

Fins quan haurem de canviar l’hora a Espanya?

El Govern espanyol i la Comissió Europea fa temps que estudien mantenir el mateix horari durant tot l’any. El 2018, es va fer una enquesta a escala europea en què la majoria dels participants van votar a favor de l’eliminació del canvi horari, una proposta que va rebre el vistiplau dels eurodiputats l’any 2019.

Un comitè d’experts havia d’arribar a un acord el 2021, però la pandèmia i la falta de consens han fet que els 27 retardin la decisió “sine die”. Fins que no hi hagi cap acord a curt termini, per tant, el canvi d’hora serà una realitat fins al 2026, com a mínim.