L’Ajuntament de Barcelona ampliarà la partida d’ajudes a la digitalització del petit comerç. La pandèmia ha impulsat la venda en línia i les necessitats de tenir pàgina web per ser visible a internet. Prova d’això és que dels 600.000 € previstos per a aquest any, el consistori preveu gastar-los tots i destinar-hi més recursos d’altres partides que no han reeixit tant, com ara les ajudes per rebaixar el lloguer de locals comercials.

L’interès del comerç per a la digitalització es nota en el fet que el 2019 s’hi van destinar 300.000 € i no se’n van gastar ni la meitat. Fins a l’octubre, l’Ajuntament ha rebut 577 sol·licituds per rebre una subvenció. Les ajudes que dona el consistori poden arribar a sufragar el 50 % del cost del projecte de digitalització, que solen ser pàgines web, plataformes de venda en línia o promoció a través de xarxes socials.

Les ajudes al lloguer no triomfen…

Les subvencions a la digitalització són només una part de les ajudes econòmiques que l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa per reactivar l’economia, afectada per la pandèmia. Al maig, va impulsar unes ajudes de 600 o 1.200 € per als propietaris que rebaixessin a la meitat el lloguer de locals comercials. S’hi va destinar un milió d’euros, però només se n’han gastat 289.000.

“Evidentment, aspiràvem a més”, ha reconegut la regidora de Comerç i Hisenda, Montserrat Ballarín, que ha dit que es volien cobrir unes 2.000 rebaixes de preu. Fins ara, s’han rebut 379 sol·licituds. Tot i això, Ballarín ha remarcat que “hem estat la primera administració a fer una mesura d’aquest tipus”. El consistori apunta que el decret del govern català que força una rebaixa del preu en locals tancats per la pandèmia els ha anat a la contra.

… i les dels autònoms s’esgoten

El que sí que ha funcionat són les ajudes als autònoms que es van activar en la primera onada de la pandèmia. S’hi van destinar cinc milions amb ajudes de 300 € per autònom. A principis de mes s’havien pagat ja 16.267 sol·licituds. El 20 % de les peticions venen de professionals de l’hostaleria, el turisme i l’oci, i el 18 % al comerç. “Vam detectar la necessitat i reaccionar de forma ràpida”, ha dit Ballarín.

L’Ajuntament també preveu esgotar la partida d’1,5 M € del programa Crea Feina-Barcelona, amb ajudes de 5.000 euros per a les empreses que facin nous contractes.