L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un telèfon 24 hores per prevenir el suïcidi i un punt d’atenció pensat per atendre les famílies, amistats i entorn laboral de les persones en risc. Aquests nous serveis estan relacionats amb el pla de xoc de salut mental del consistori amb motiu de la crisi generada pel coronavirus. El telèfon 900 925 555 estarà operatiu les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i serà atès per cinc voluntaris diaris que hauran estat seleccionats, formats i capacitats per atendre aquest tipus de trucades.
El servei funcionarà en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança, entitat que gestiona el telèfon de l’Esperança. De fet, la seva directora, Esperança Esteve, ha assenyalat que els voluntaris del nou telèfon tenen experiència en el servei telefònic de la fundació.
Punt d’atenció a la prevenció del suïcidi
Paral·lelament s’ha presentat també un punt d’atenció a la prevenció del suïcidi que s’ofereix per atendre la família, amistats i entorn laboral de les persones en risc. Aquesta atenció la duran a terme l’Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS) i l’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS). La presidenta d’aquesta darrera entitat ha afirmat que “es crea perquè les persones puguin venir i compartir sigui qui sigui, no només els familiars”. El servei s’oferirà a l’espai Barcelona Cuida.
Primera causa de mortalitat
Els nous serveis han estat presentats per la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, el director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, Jordi Blanch, per la patrona i directora de la Fundació Ajuda i Esperança, Esperança Esteve i per la presidenta de l’associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Cecília Borràs.
Tarafa ha destacat que a Barcelona el suïcidi és la primera causa de mortalitat en homes d’entre 14 i 44 anys i la segona causa en dones de la mateixa franja d’edat. En aquest sentit, ha subratllat la importància de donar visibilitat a un problema com el suïcidi que ara està amagat: “del suïcidi se’n parla molt poc i de la salut mental se’n parla molt poc”, ha afirmat.
Aquestes mesures s’emmarquen dins de l’estratègia de prevenció del suïcidi a la ciutat, d’acord amb el Pla Director de Salut Mental i Addicions de la Generalitat de Catalunya; i també estan vinculades amb el pla de xoc en salut mental que ha engegat el consistori per fer front a la crisi generada per la pandèmia de la covid-19 i que està dotat amb 1,5 milions d’euros.